Drumeții, trasee turistice

Pentru că este Rezervație a Biosferei, solicitați avizul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Traseul 1: Tulcea – Canalul Mila 35 – Gârla Sireasa – Gârla Șontea – Canalul Olguța – Dunărea Veche – Mila 23 – Crișan – Maliuc – Tulcea. Străbateți zone pitorești, accesibile numai cu bărcile, zone de o rară frumusețe, cu stufării, nuferi, sălcii ce adăpostesc numeroase păsări. În apropierea hotelului Lebăda se afla primul Centru de Informare și Educare deschis pe teritoriul RBDD, unde puteți primi o serie de informații despre RBDD, puteți viziona filme, diapozitive, consulta broșuri, pentru a înțelege mai bine importanța acestui minunat loc cu care natura ne-a înzestrat.
Traseul 2: Tulcea – Canalul Litcov – Canalul Crișan – Caraorman – Hotelul Lebăda – Maliuc – Tulcea : traversați canalul Litcov realizat, se spune, de un pescar pe nume Litcov, care ar fi săpat acest canal cu hârlețul, creând astfel un nou drum spre locuri bogate în pește.
Traseul 3: Tulcea – Maliuc – Hotel Lebăda – Canalul Crișan – Caraorman – sat Caraorman – lacul Puiu – popas Puiu – Roșu – lacul Roșu – lacul Roșuleț – canalul Roșu – Împuțita – canalul Busurca – Sulina – Tulcea : până la hotelul Lebăda, traseul este comun cu primele două;de aici, prin canalul Crișan se ajunge la localitatea Caraorman (in limba turcă înseamnă “pădure neagră”). Astfel că, Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră (Germania) și se varsă în Marea Neagră, în apropierea unei localități cu același nume cu locul de unde izvorăște. Urmând traseul, ajungeți în orașul Sulina, cel mai estic oraș din România, port la Dunăre și la Marea Neagră.
Traseul 4: Hotelul Lebăda – Dunărea Veche – canalul Magearu – Dunărea Veche – Hotelul Lebăda : reprezintă o altă variantă de traseu pentru cei aflați la Hotelul Lebăda, parcurgând al doilea lob al Marelui M pana în localitatea Letea. În apropiere, se află pădurea Letea, cu o mare diversitate de specii.
Traseul 5: Murighiol – canalul Dunavăț – canalul de legătură cu Dranov – canalul Dranov – golful Holbina – lacul Razim – Gura Portiței : traseul pornește din comuna Murighiol (situată la 42 km de Tulcea pe șosea și 53 km pe apă); denumirea localității vine de la cuvântul “murughiol”, care în limba turcă înseamnă “lac violet”, explicând astfel nuanțele liliachi pe care le are apa lacului; urmând canalul Dunavăț, veche arteră de circulație, legătura între Brațul Sf. Gheorghe și lacul Razim, pătrundeți în complexul lagunar Razim-Sinoe, situat în extremitatea sudică a Deltei, cel mai mare complex lagunar din România.
Traseul 6: Jurilovca – Gura Portiței : în comuna Jurilovca, situată la 93 km de Constanța, puteti admira casele lipovenești, construite după o anumită tradiție de către pescarii lipoveni sosiți pe aceste meleaguri în secolul al XVIII- lea.
Traseul 7: Hotelul Lebăda – Dunărea Veche – canalul Eracle – gârla Lopatna -până la intersecția cu canalul de acces în lacul “Trei iezere” : un traseu deosebit de atrăgător, urmărind un spectaculos curs de apă ce duce la lacul Trei Iezere, pe canalul Eracle și gârla Lopatna.

Trasee turistice pentru drumeții pe zone înalte
Localitatea Letea – loc. C.A. Rosetti – Pădurea Letea – lac Nebunu.
Atracția principală este pădurea Letea (marginea acesteia aflată în afara zonei de protecție integrală).
Localitatea Caraorman – Pădurea Caraorman -lac Erenciuc.
Pădurea Caraorman, principala atracție turistică, este zona de protecție integrală care poate fi vizitată numai cu aviz special și cu însoțitor (agent ecologic). O altă atracție este lacul Erenciuc; în zona forestieră de o parte și de alta a lacului, se poate admira arinul negru, unde cuibărește vulturul codalb.
Localitatea Murighiol – lac Sărături.
Traseul se adresează în primul rând celor pasionați de observarea păsărilor, lacul Sărături constituind un habitat pentru diferite specii de păsări.

Locuri de campare în Rezervație
• Dunărea maritimă, mal drept între Mm 54-57 și Mm 50-52;
• Dunăre, bratul Tulcea, mal drept intre Mm 34-35 și Mm 41-42;
• Malul gârlei Somova, lângă cherhanaua Somova;
• Canal Mila 36, ambele maluri, până la intersecția cu canalul Sireasa;
• Canalul Crișan, mal stâng, între brațul Sulina și canalul Iacub;
• Malul opus al Dunării vechi, în dreptul localității Mila 23, între canalul Eracle și canalul Olguța;
• Brațul Sf. Gheorghe – mal drept între km 49-102 și mal stâng între km 44 -47;
• Canalul Dunavăț – între intersecția cu brațul Sf Gheorghe și canalul Lipoveni; plaja Portița;
• Canalul Șontea – între canalul Păpădia și canalul Războinița;
• Canal Litcov -mal stâng între km 0 și 9.

Sursă: https://ro.wikipedia.org/wiki/Tulcea

shadow