Document CNAIR: Drumuri de legatură cu conexiune la „Drumul Expres Constanța – Tulcea – Brăila”. Analiza Multicriterială 2.

Drumuri de legatură cu conexiune la „Drumul Expres Constanța – Tulcea – Brăila” între localitățile Tulcea, Mineri, Cataloi, Agighiol și Malcoci.

Documentația analizată în cadrul ședinței CTE – CNAIR SA aferentă Analizei Multicriteriale etapa 2 (AMC 2) este promovată de către Primăria Municipiului Tulcea, obiectiv pentru care a fost încheiat un Protocol de colaborare între C.N.A.I.R S.A. și UAT Municipiul Tulcea.

În prealabil, a fost avizată Analiza Multicriterială – AMC 1, în cadrul C.T.E – C.N.A.I.R – SA, fiind studiate 6 variante de traseu, punctajul cel mai bun fiind obținut de Varianta 4 (culoare magenta pe planuri) – 10,61 km și Varianta 6 (mov pe planuri) – 9,00 km, variante recomandate pentru studierea în cadrul etapei 2 (AMC 2).

În urma analizei efectuate în cadrul AMC 2, proiectantul recomandă traseul Variantei 6, care a obținut cel mai bun punctaj acordat criteriilor anlizate – 96,57 puncte, față de 82,59 puncte pentru Alemativa 4. Structura analizei multicriteriale este disponibilă în documentul afișat la secțiunea foto.

𝗗𝗲𝘁𝗮𝗹𝗶𝗶 – 𝗦𝘁𝗮𝗱𝗶𝘂𝗹 𝗮𝗰𝘁𝘂𝗮𝗹 – 𝗧𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻𝗲
■ Alternativa V6 se desfășoară în zona de sud a orașului, în lungime de 9 km.
■ Pornește din DN22, intrarea dinspre Mineri, Strada Isaccei, prin sens giratoriu;
■ La 1,1 km se intersectează, prin nod rutier, cu drumul expres Brăila -Tulcea – Constanța;
■ Supratraversează calea ferata CF804 la km 2,97;
■ Subtraversează DN22, ieșirea spre Constanța din Strada Babadag, la km 3,77 și prin nod rutier se asigură conexiunea cu drumul național și municipiu.
■ Supratraversează DJ222 la km 7,08 și prin nod rutier se conectează spre Agighiol, cu Strada Viticulturii;
■ Se racordeaza la sfârșit de proiect, la km 9 în DJ222C, prin sens giratoriu, pentru conexiunea cu Murighiol cu Strada Elizeului;
■ Centura este încadrată în clasa tehnică II, adică va avea 4 benzi de circulație și câte un spațiu de servicii pe fiecare sens;

𝗦𝘁𝗮𝗱𝗶𝘂𝗹 𝗮𝗰𝘁𝘂𝗮𝗹:
Până acum au fost realizate un număr de 64 de foraje, cu diametre între 300-600 mm și adâncimi de 25-30 metri, într-un total forat de 1.720 m.
Forajele au fost executate pe 27 de terenuri aflate în extravilan, care au fost aduse la starea inițială după terminarea lucrărilor.
Noua centură va afecta 300 de terenuri pe o suprafață totală de 20 ha.
Terenurile sunt agricole sau neproductive, în extravilanul municipiului și nu prezintă construcții.
Drumul de legătură se încadreaza în limitele teritoriului administrativ al Municipiului Tulcea.

𝗧𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻𝗲:
■ Aprilie 2024 – Studiul de fezabilitate va fi supus aprobării CNAIR.
■ August 2024 – finalizarea integrală a serviciilor de proiectare, inclusiv documentația de atribuire a contractului de execuție a lucrărilor și trimiterea spre avizare către CNAIR.
■ Finalul anului 2024 – licitație deschisă pentru atribuirea contractului de execuție lucrări.
■ 2025 începerea lucrărilor.

„Cu ocazia avizării traseului Drumului Expres Brăila Tulcea, le mulțumesc pentru implicarea concretă și continuă în susținerea și promovarea celui mai important proiect de infrastructură al municipiului Tulcea, domnului Irinel Ionel Scriosteanu, ministrul secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, domnului deputat George Șișcu și viceprimarului George Şinghi.
Este foarte important de apreciat colaborarea eficientă și profesionistă între colegii din Primăria Municipiului Tulcea, proiectanții asocierii EUROCERAD INTERNATIONAL, 3TI PROGETTI ITALIA – INGEGNERIA INTEGRATA, WE PROJECT ENGINEERING și reprezentanții CNAIR – Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere.”
Ștefan ILIE, Primarul Municipiului Tulcea.