Paul PRISADA, Cetățean de Onoare al Municipiului Tulcea

Joi, 28 septembrie, ora 18.30, la Casa Avramide, a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Tulcea domnului Paul Prisada, muzician, jurnalist și publicist.

 Paul Prisada este cunoscut ca lider al trupei Accent, pe care a fondat-o în anul 1979, împreună cu tulceanul Nicolae Sava, lor alăturându-li-se flautistul timișorean Georg Torz.

Din trupa Accent, de-a lungul timpului, au mai făcut parte: Florin Lefter, Marian Ene, Vasile Dragusanu, Mihai Moraru, George Moraru, Carol Nucu Popa, Ionuţ Ştefănescu, Coman Ionică, Dan Bebe Nica, Călin Grigoriu , Florin Laghia, Alexandru Cizmaru.

 „Paul Prisada a fost figura centrală a trupei Accent, considerată la vremea ei una dintre cele mai valoroase trupe de rock progresiv din România. Până în 1989, din cauza cenzurii, ei au apărut doar pe discuri comune sau compilaţii. Porto Franco este primul disc solo al lui Paul Prisada, care se hrăneşte din rădăcinile muzicii cântate în urmă cu trei decenii cu trupa Accent, conţinând atât piese din epoca lor de glorie, cât şi compoziţii noi, originale.”
Ștefan Naftanailă, jurnalist Radio România Cultural, la lansarea albumului Porto Franco.

 „Accent este, înainte de toate, un arhetip al refuzului. Întreaga istorie a acestui grup ciudat arată precum o agendă din piele, ușor jerpelită, adunând între coperțile sale cifre, date și evenimente, scrise apăsat, de mâna nervoasă a unui destin mai degrabă discret sau risipitor. N-au fost niciodată niște răsfățați ai direcției principale, nu au avut parte de hoarde de isterici care să le fredoneze refrenele (măcar pentru simplul fapt că la muzica Accent nu există refrene) și nici de conjucturi din care să le iasă de-o notorietate vecină cu desfrâul (mediatic). Au făcut muzică progresivă când toată lumea mesteca muguri de fluier, călătorind la clasa a II-a în trenuri galbene fără cai – asta în cel mai bun caz. Au ales să urce muntele în timp ce ceilalți se lăfăiau onctuos pe malul bălții, tolăniți în dulceața amară a vacanței noastre istorice (și isterice)”.
Sursa
: https://stratonelu.webnode.ro/

 În anul 2021, Paul Prisada a lansat cartea „Chitaristul”, ce reuneşte cele trei dosare întocmite pe numele său, timp de 16 ani, de Securitatea din regimul comunist. „Chitaristul” are o prefaţă semnată de Stelian Tănase și se doreşte a fi „o rugăminte” către tineri să apere valorile democraţiei. 

Acordarea distincției de Cetățean de Onoare este statuată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 200 din 27.07.2023, proiectul de hotărâre fiind aprobat de toți cei douăzeci de consilieri locali prezenți în cadrul Ședinței de Consiliu Local.

Laudatio a fost înaintat de domnul Petru Țincoca, bibliotecar, Biblioteca Județeană “Panait Cerna” Tulcea, la care s-au adăugat scrisori de susținere, emise de Direcția Județeană de Cultură Tulcea, prin directorul executiv Iulian-Manuel Vizauer, Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea, prin managerul Ionuț-Paul Ștefan și de Asociația de Dezvoltare Regional “Aegyssus” (A.D.R.A.), prin președinte Paul Tocanie.

Paul Prisada s-a născut la 31.01.1955 la Tulcea unde a și urmat scoala generală și liceul.

Debutează la doar 20 de ani pe „scena mare” ca folk-ist în 1975, alături de Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Mircea Florian, Nicu Vladimir, Sorin Chifiriuc, în cadrul Studiolui Z.

În 1975 Grupul melopeic condus de Paul Prisada obține Marele Premiu la Festivalul Național al Elevilor, Năvodari.

Urmează în 1976:

– Marele Premiu la Festivalul Național de muzică folk – Botoșani;

– Marele Premiu la Festivalul de muzică folk – Mediaș;

– Marele Premiu la Festivalul de muzică folk – Zimnicea;

– Marele Premiu la Festivalul Național de muzică folk – Galați.

În anul 1979, în calitate de membru fondator, alături de Gheorghe Torz și Nicolae Sava, înființează grupul Accent de muzică rock progresiv – alternativ.

După numai trei luni de la înființare, grupul Accent domină topurile muzicale ale revistelor de specialitate: Săptămâna – București, Cronica – Cluj, Convorbiri literare – Iași, Ramuri – Craiova.

Între anii 1979-1981:

– înregistrări radio;

– filmări TV;

– Marele Premiu la Festivalul Național „Baladele Dunării” – Galați.

În anul 1981 – Festivalul International „CLUB A” – Sala Palatului, București.

În anul 1981 – Prima apariție pe disc (vinyl), CLUB A, alături de Sfinx, Semnal M, Pro Musica, Basorelief;

Numeroase turnee naționale cu Florian Pittiș, Zoia Alecu, Nicu Alifantis, Ion Caramitru, Mircea Vintilă, Doru Stănculescu etc.

1982 – Marele Premiu pentru Creație la Prima ediție a Festivalului de muzică rock – Costinești.

1983 – Marele Premiu la Festivalul Național „Ritmuri Tinerești” — Drobeta-Turnu Severin.

1983 – A doua apariție pe disc (vinyl) la Compania de înregistrări audio Electrecord – Invitație la discotecă’,noi imprimări radio – TV;

1983 – Marele Premiu la Festivalul Național de muzică rock „Constelații vâlcene” – Râmnicu Vâlcea.

1985 – înregistrări, disc (vinyl), Rock 9 – Electrecord.

1987 – 1990 – este interzis pe toate scenele, posturile de radio și TV din România.

1994 – Redactor-șef al primul post de televiziune locală, „Tulcea 1”.

1999 – Director al postului TV „Tulcea 1”.

2004 – Acționar unic (100%) al postului TV „Accent”. Postul își închide activitatea după 27 de ani; 1984-2022 – Membru în numeroase jurii la Festivaluri de muzică rock: București, Râmnicu Vâlcea, Miercurea Ciuc, Cluj, Timișoara, Sulina etc..

2014-2020 – Inițiator și organizator al „Festivalului de Muzică Bună” -Tulcea.

2015 – Membru fondator si Președinte al Așezământului Cultural „Câinele Enot” Tulcea.

2020 – Apare cartea Chitaristul – autor Paul Prisada, carte memorialistică bazată pe dosarele de urmărire informativă ale Securității din perioada 1974 – 1990.

2020 – Reluare activitate concertistică, fiind invitat la Festivaluri de prestigiu: București, Arad, Bacău, Cluj, Brezoi, Tulcea, Brașov, Gărâna, Alba lulia, Baia Mare etc.

Invitat în studiourile de radio: Radio România Actualități, Rock FM, Radio România Cultural, Radio Seven etc.

Interviuri: Evenimentul Zilei, Revista Arta Sunetelor, Cațavencii, Adevărul etc.

Emisiuni TV: „Remix Formații Rock” – TVR 2, TVR Cultural „Timpul Chitarelor”.

Peste 20 de piese compoziție Paul Prisada înscrise la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Filme documentare (scenarist, regizor, narator):

1995 – Grindul de Exterminare Periprava;

1996 – Regina Ana la Niculițel;

2000 – Sulina – Orașul Soarelui Răsare;

2003 – Grecia – Tărâmul Zeilor;

2004 – Balcic – Castelul Reginei Maria;

2004 – Riviera Franceză;

2005 – Bruxelles;

2008 – Memo Cult;

2014 – Pompeii;

2015 – Grădina cu îngeri;

2016 – Sighișoara.

Discografie:

1981 – Club A (vinyl) – Electrecord (LP);

1983 – Invitație la discotecă (vinyl) – Electrecord (LP);

1986 – Rock 9 (binyl) – Electrecord (LP);

2007 – Coincidențe premeditate, Digipack (2 CD + Booklet + DVD), Compozitor, interpret (voce, chitară), producător;

2008 – Cântece interzise – Cenzurat, CD – muzică de colecție;

2017 – Porto Franco – Digipack (CD + DVD). Disc de autor;

2019 – Accent 40 – Cascadorii anxietății (vinyl), LP. Compozitor, interpret (voce, chitară), producător;

2020 – DISC (RO)MANIA, CD – piese de colecție.

Inclus în Enciclopedia biografică a femeilor și bărbaților contemporani cu carieră de succes din România, Editura „Hiibner, Who’s Who” – 2008.

Inclus în Dicționarul Rock, Pop, Folk; autori – Daniela Caraman Fotea, Cristian Nicolau; Editura Humanitas, București, 1999.

Inclus în Dicționarul Club A – 42 de ani. Muzica tinereții tale; autor – Doru lonescu; Editura Casa de pariuri literare, 2011.

Inclus în cartea Timpul chitarelor electrice. Jurnal de călătorie în arhiva TVR, voi. I; Autor Doru lonescu; Editura Humanitas, București, 2005.

Poate mai mult decât orice, este de apreciat activitatea de promotor cultural a Domniei Sale, atât înainte de 1989 cât și de atunci încoace, Paul Prisada demarând sau sprijinind inițiative culturale importante pentru această urbe; doar dintre cele petrecute în ultimii 10 ani amintim:

2011, 24 noiembrie – concert în Sala Mare a Centrului Cultural „Jean Bart” din Tulcea. Din programul spectacolului: „Accent este, înainte de toate, un arhetip al refuzului. întreaga istorie a acestui giup ciudat arată precum o agendă din piele, ușor jerpelită, adunând între coperțile sale cifre, date și evenimente, scrise apăsat, de mâna nervoasă a unui destin mai degrabă discret sau risipitor. N-au fost niciodată niște răsfațați ai direcției principale, nu au avut parte de hoarde de isterici care să le fredoneze refrenele (măcar pentru simplul fapt că la muzica Accent nu există refrene) și nici de conjuncturi din care să le iasă de-o notorietate vecină cu desfrâul (mediatic). Au făcut muzică progresivă când toată lumea mesteca muguri de fluier, călătorind la clasa a II-a în trenuri galbene fără cai – asta în cel mai bun caz. Au ales să urce muntele în timp ce ceilalți se lăfăiau onctuos pe malul bălții, tolăniți în dulceața amară a vacanței noastre istorice (și isterice)” – este vorba, desigur, de formația de rock progresiv-altemativ „Accent”.

  1. Prima ediție a Festivalului de Muzică Bună, organizat de Centrul Cultural „Jean Bart” și Așezământul Cultural „Câinele Enot”. Invitați: Alexandru Andrieș, Zoia Alecu, Horia Stoicanu, „Strada Mare” etc.
  2. Festivalul de Muzică Bună. Ediția a II-a, 6-7 august, Satul Pescăresc. Invitați: „Celelalte Cuvinte”, „Opera Project”, „New Wave”, Nicu Alifantis & Zan, „Spam”, „Zona Zero”.
  3. 28 decembrie, în Sala Mare a Centrului Cultural „Jean Bart”, concert în patru susținut de Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu și Cristi Rigman.
  4. Festivalul de Muzică Bună, ediția a III-a, desfășurat în perioada 4-5 august, Satul pescăresc. Au participat trupele și artiștii „Compact”, „Timpuri Noi”, „Farfarello”, Mircea Baniciu, „The dAdA”, „Gândul Mâței”, „Fusion”, Trupa „Zagăn”.

2017 – Miercuri, 5 iulie: Recital de pian Radu Prisada, Sala Mare a Centrului Cultural „Jean Bart”.

2017, 3 noiembrie: vocalistul trupei „Accent”, Paul Prisada, lansează pe scena Centrului Cultural „Jean Bart” din municipiul Tulcea, albumul „Porto Franco”, care își propune să promoveze într-un mod neconvențional Delta Dunării. Albumul constă într-un CD audio cu 14 piese muzicale semnate de Paul Prisada și un DVD cu 10 videoclipuri.

2017, 28 decembrie, Casa Avramide, cu participarea extraordinară a Paul Prisada & Friends și a grupului vocal-instrumental „THE STUDENTS”.

2018, CartFestDanubius, Ziua a II-a, lansare de disc și recital: Paul Prisada, „Porto Franco”, Centrul Cultural „Jean Bart”.

2018, 28 decembrie, ora 19.00, Sala Mare a Centrului Cultural „Jean Bart”. Concert Trupa „SPAM”.

2019 – Festivalul de Muzică Bună, 1-4 august, Casa Avramide, Ediția a IV-a. Invitați: Marius Dașcău, Marius Bațu, Zoia Alecu, Florin Chilian.

2019, august, VINYL ACCENT 40 – Casa Avramide, conferința de prezentare a proiectului cofinanțat de Primăria Municipiului Tulcea și implementat în parteneriat de Așezământul Cultural „Câinele Enot”, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, Centrul Cultural „Jean Bart”, Asociația de Dezvoltare Regională „.Aegyssus”.

2019 – FESTIVALUL DE CARTE ’’DANUBIUS”, 5-9 septembrie. Proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Județean Tulcea și implementat în parteneriat de Asociația de Dezvoltare Regională „Aegyssus”, Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea, Direcția Județeană pentru Cultură Tulcea, Așezământul Cultural „Câinele Enot”.

2022, Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea a organizat un Concert Extraordinar susținut de trioletul: Nicu ALIFANTIS- unul din cei mai apreciați și cunoscuți cantautori de muzică folk și muzică de teatru din România, Zoia ALECU – interpretă cu o prestigioasă carieră muzicală, binecunoscută iubitorilor de folk-pop-rock și muzicianul Paul PRISADA. Evenimentul a avut loc în data de 26 mai, ora 19.00, pe scena centrului cultural tulcean.
2022 – Danubius c’Art fest, 15-17 septembrie: lansare de carte – „Chitaristul”, de Paul Prisada.
2015-2019 – seria de concerte „Pianul călător”.