REABILITAREA STRĂZILOR ȘI ÎNLOCUIREA ARBORILOR
Reabilitarea străzii Mahmudiei a intrat în FAZA DE EXECUȚIE a lucrărilor. Din același proiect, ce însumează 6,7 km, fac parte și străzile Eternității, Babadag și Isaccei. În același timp, alte 4 proiecte de reabilitare a peste 50 km de străzi din municipiu se află în diverse faze de lucru (proiectare, autorizare, în curs de emitere a ordinului de execuție, execuție etc).*
În anumite cazuri, cum este și cel al străzii Mahmudiei, lucrările de modernizare presupun eliminarea unor arbori care afectează trotuarele, carosabilul, gardurile sau imobilele adiacente străzilor.
Totodată, intervenția utilajelor poate genera suprimarea sistemului radicular, tasarea și compactarea solului sau alte acțiuni ce pot degrada în timp starea de sănătate a arborilor, atrăgând, totodată, riscul permanent de prăbușire.
În toate aceste situații, după doborârea arborelui și extragerea rădăcinilor, se va recurge la reconfigurarea alveolelor și replantări.
Plantarea unor noi exemplare se va face respectând standardele de plantare recomandate de o echipă de specialiști condusă de către dr. Peisagist Diana CULESCU (RPR – Birou de Studii Contemporane). Colaborarea Primăriei Municipiului Tulcea cu echipa doamnei Culescu a început în anul 2021, când, în urma studiilor făcute în teren, specialiștii peisagiști au elaborat un raport intitulat ,,Situația spațiilor verzi din Municipiul Tulcea”. Ulterior, în perioada 9-13 mai, angajații Primăriei Municipiului Tulcea au luat parte la o serie de Cursuri de Arboricultură, teoretice și practice, ce au avut ca scop familiarizarea personalului cu principiile de bază ale peisagisticii, prezentarea unor modalități de gestionare eficientă a spațiilor verzi și a fondului arboricol, dar și corectarea unor greșeli în abordarea fondului peisagistic urban, toate acestea în beneficiul sănătății locuitorilor și a esteticii urbane.
Referitor la speciile ce vor fi plantate, fiecare situație fiind diferită, se recomandă soluții punctuale care să asigure reușita plantațiilor de aliniament, adecvarea acestora în contextul urban, precum și evitarea conflictelor ce pot să apară în perioada de exploatare a acestor plantații (următorii 50-150 de ani).
Câteva specii recomandate de specialiști pentru aliniamentele stradale:
- Arbori de talia I (>25 m)
Quercus rubra (stejar roșu american), Fraxinus excelsior (frasin comun), Acer pseudoplatanus (paltin).
Pentru această talie sunt de evitat speciile Platanus sp. (platan englezesc), Quercus robur (stejar), Aesculus hippocastanum (castan sălbatic), Aesculus x carnea (castan roșu), Tilia sp. (tei american), din cauza problemelor pe care le au în mediul urban sau deoarece ridică pavajul, produc alergii, au o evapotranspirație excesivă etc.
- Arbori de talia II (15-25 m)
Fraxinus angustifolia (frasin de câmp), Carpinus betulus (carpen) și Carpinus betulus „Fastigiata” (carpen columnar), Acer platanoides (arțar), Acer campestre (jugastru), Acer saccharinum (arțar argintiu). De evitat la carpen cultivarurile altoite.
Se mai poate încerca (cu titlul de experiment) instalarea speciilor Corylus colurna (alun turcesc), Alnus glutinosa (arin negru), Celtis australis, Celtis occidentalis (sâmbovină).
,,Nu recomandăm o soluție generală pentru toate cazurile. Speciile de aliniament, de obicei, se aleg în funcție de dimensiunea și scara străzii sau a bulevardului sau a aleii ce trebuie deservite, respectiv locul și raportul cu clădirile, mai aproape sau mai departe de clădire, pe nord, pe sud, pe zid cu calcan, deasupra unei clădiri de mici dimensiuni etc.
De asemenea, speciile se selectează și în funcție de portul specific (tipul de creștere a coroanei și poziționarea acesteia pe trunchi). De exemplu, pe un bulevard mai larg cu câteva benzi de circulație pe sens, un arbore de talia III arată ca un arbust, iar impactul în ceea ce privește zona de proiecție a umbrei și reglarea microclimatului este extrem de redus. Totodată, un arbore de talia I amplasat pe o stradă mai îngustă, pe o alee sau foarte aproape de o clădire este posibil să creeze probleme pe viitor. Dar în același caz, un arbore de talia I cu o creștere columnară (ex: Carpinus betulus „Fastigiata”) duce la evitarea unor astfel de probleme și, în același timp, poate să asigure umbra unei fațade de bloc cu orientarea pe sud.
Nu în ultimul rând, la selectarea speciilor mai trebuie considerați o serie de alți factori precum condițiile de sol, microclimatul specific (orientarea față de vânturi, față de punctele cardinale, nivelul precipitațiilor de vară / iarnă), potențialele probleme pe care arborii le pot genera temporar (alergii generate de polen, probleme generate de căderea florilor / fructelor, pierderea frunzelor / pierderea ramurilor noi etc.) sau standardele de plantare (dimensiunile și caracteristicile tehnice pe care le au plantele preluate din pepiniere în vederea plantării). Așadar, cum am menționat și mai sus, noi nu recomandăm o soluție generală pentru toate cazurile.”
Mihai CULESCU,
Peisagist, membru AsoP Romania & IFLA Europe
*Proiecte de reabilitare și modernizare infrastructură rutieră:
––- REABILITARE/MODERNIZARE SISTEM RUTIER ȘI LUCRĂRI TEHNICO-EDILITARE, STRĂZI ZONA VEST (Total=10.126 m)
Străzile: Victoriei, Bucovinei, Delfinului, Buna Vestire, Dobrogeanu Gherea – Mihail Kogălniceanu, Libertății, Antenei, Eroilor, Maior Andrei Grigore, Trandafirilor, Traian, Oițelor, Mircea Vodă, Toamnei, Rezervorului, Podgoriilor, Cicoarei, Pelinului, Alunișului, Razboieni, C. A. Rosetti.
––- REABILITARE/MODERNIZARE SISTEM RUTIER ȘI LUCRĂRI TEHNICO-EDILITARE, STRĂZI TRASEE AUTO (Total=11.955 m)
Străzile: Alexandru cel Bun, I.L.Caragiale, Forestierului, Corneliu Gavrilov, Dumitru Ivanov, Militari, Păcii-Tronson 1, Păcii-Tronson 2, Plugarilor (tronson).
––- REABILITARE ȘI MODERNIZARE STRĂZI, MUNICIPIUL TULCEA, ZONA EST ETAPA I (Total = 8 km)
Străzile: 24 Ianuarie, Cuza Voda, Armeană, Concordiei – Tr. 1, Str. Concordiei – Tr. 2, Gloriei, Avram Iancu, Str. Salciilor, Mihai Viteazu tr 1, Mihai Viteazu Tr 2, Rahovei, Traian Vuia, Nicolae Balcescu, Str. George Georgescu, Plugarilor (tronson), Primaverii, Str. Prislav.
––- REABILITARE/MODERNIZARE SISTEM RUTIER, MUNICIPIUL TULCEA (Total = 16 km)
Străzile: 9 Mai, Silvestru, Pictor Al Ciucurencu, Pescarilor, Școalei, Prudenței, Dianei, Malcoci, Salcâmilor, Zimbrului, Agricultori, Elena Doamna, Călugăreni, Rozmarin, Aleea Mugurel, Aleea Păunului, Miron Costin, Aleea Miron Costin, Allea Războieni, Gazelei, Energiei, Horia, Cloșca, Crișan, Câmpului, Aleea Cristina, Aleea Meduzei, Pinului, Chiparosului, Socului, Al. Sulfinei, Viticulturii, Mahmudiei (tronson), Vărărie Baltă, Taberei, Rogozului, Racului.
Publicat: oct. 2022
Actualizat: mai 2024