Descopera Tulcea

Scurt istoric al Municipiului Tulcea

Tulcea este municipiul de reședință al județului cu același nume. Este situat pe 7 coline din Dealurile Tulcei, pe o vatră populată continuu începând din perioada culturii Gumelnița (2900 – 2200 î.C.), continuând cu așezarea greacă Aegyssus roman din secolele I – II d. C. , cu orașul numit Tulcea din vremea lui Mircea cel Bătrân. Orașul a fost atestat documentar în anul 1506. S-a aflat sub stăpânire otomană între anii 1420 și 1877.
Cele mai vechi urme de locuire din zona orașului datează de acum circa 5–6000 de ani
În urma Războiului Ruso-Turc din 1877–1878, cu participarea României, aceasta a primit prin tratatul de la Berlin, Dobrogea de Nord împreună cu recunoașterea internațională a independenței, Tulcea devenind de atunci parte a statului român.
După cel de al Doilea Război Mondial, orașul s-a extins și s-a modernizat. În prezent, vatra orașului atinge o suprafață de 115 km² și o populație de 68.608 locuitori (în anul 2011). Tulcea este un oraș industrial, port pentru navele de pasageri, precum și pentru cele care transportă produse industriale, mai ales materii prime.
Orașul Tulcea se află la 30 de metri altitudine și la 292 kilometri față de București.

Personalitati ale Municipiului Tulcea

shadow

Alexandru Ciucurencu (n. 27 septembrie 1903, Ciucurova, Tulcea – d. 27 decembrie 1977, București) a fost un pictor român, membru corespondent (din 1963) al Academiei Române. După Ştefan Luchian şi Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu a fost cel mai reprezentativ artist al culorii. După 1944, Ciucurencu și-a schimbat tematica, realizând compoziții cu subiecte istorice sau sociale. A mai pictat și portrete de muncitori și peisaje industriale. Lucrările sale erau cotate excelent încă din timpul vieţii.

Grigore Constantin Moisil (n.10 ianuarie 1906, Tulcea) fost un matematician român, considerat părintele informaticii românești cu invenția de circuite electronice tristabile Cercetările sale de logică au stat la baza unei puternice școli de matematică în țară și peste hotare Moisil a ajutat mult la realizarea primelor calculatoare românești. A avut contribuții remarcabile la dezvoltarea informaticii și la formarea primelor generații de informaticieni

shadow
shadow

Radu Gheorghe (n. 16 ianuarie 1951, Tulcea) este un actor român de teatru și film, ale cărui modalități de exprimare artistică cuprind actoria, pantomima, interpretarea muzicală vocală și instrumentală (vioară, chitară, flaut și teatrul radiofonic).

Tora Vasilescu (n.22 martie 1951, Tulcea) este o actriță română. A fost distinsă de trei ori cu Premiul pentru Interpretare al Uniunii Cineaștilor din România.

shadow

Traian T. Coșovei a fost un poet român aparținând generației literare 80. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. T. Coșovei este și astăzi considerat un spirit liber, nonconformist, prin literatura sa de o mare originalitate, o poezie tânără.

Galerie foto

shadow