Structura administrației
Organigrama și Regulament de organizare
Direcții primărie
Direcţia Tehnică este subordonata viceprimarului. Activităţile specifice direcţiei sunt repartizate pe compartimente funcţionale din structura sa organizatorică şi sunt conduse de Directorul direcţiei care, împreună cu şefii serviciilor şi birourilor subordonate, răspunde de ducerea la îndeplinire eficient şi în deplină concordanţă cu legislaţia în vigoare, a programelor de dezvoltare urbanistică a municipiului, de întreţinerea si gospodărirea patrimoniului Consiliului local, de protecţie a mediului şi are în principal, urmatoarele atibuţiuni :
1. Elaborează strategia de dezvoltare urbană şi edilitar-gospodărească a municipiului Tulcea, precum şi în domeniul amenajării teritoriului cu respectarea elementelor tradiţionale locale. Programele elaborate în aceste domenii sunt supuse dezbaterii publice şi Consiliului local spre aprobare.
2.Elaborează programe de măsuri pentru asigurarea creşterii calităţii vieţii, precum şi refacerii ecosistemului ecologic al zonei municipiului Tulcea.
3.Asigură măsuri pentru aplicarea normelor legale şi tehnico-edilitare pentru amenajarea şi folosirea eficientă a terenului din intravilan şi teritoriul administrativ al municipiului, respectarea perimetrului construibil şi a regimurilor de construcţie.
4.Organizează şi conduce la zi banca de date privind cadastrul edilitar şi imobiliar al municipiului.
5.Organizează şi exercită activitaţi de control privind disciplina în construcţii luând măsuri de intrare în legalitate acolo unde constată abateri de la normative.
6.Organizează activitatea de depistare a construcţiilor ilegale şi ia măsurile impuse de starea de fapt pentru intrarea în legalitate şi aducerea terenurilor la starea iniţială.
7.Organizează primirea documentaţiilor tehnice şi verificarea lor în teren, în vederea eliberării autorizaţiilor de construcţie, a certificatelor de urbanism şi a diverselor autorizaţii, cu respectarea normelor legale în vigoare.
8.Urmăreşte aplicarea întocmai a legislaţiei în vigoare la eliberarea certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construire şi contractelor de închiriere/concesionare.
9.Organizează recepţionarea diverselor proiecte de urbanism şi amenajarea teritoriului executate de institutele de specialitate, la comanda Primăriei şi urmăreşte aplicarea acestora în practică.
10.Asigură asistenţa de specialitate la Comisiile de specialitate ale Consiliului local, unde se prezintă documentaţii tehnice legate de urbanism şi amenajarea teritoriului.
11. Coordonează şi avizează modul de realizare a investiţiilor în concordanţă cu planurile şi documentaţiile de urbanism şi amenajarea teritoriului.
12.Asigură şi coordonează activitatea de protecţie a mediului şi de dezvoltare regională şi participă alături de inspecţia de protecţie a mediului la întocmirea şi realizarea programelor.
13. Propune metode şi procedee de amenajare şi mobilare urbană a spaţiilor verzi, terenuri sportive, terenuri de joaca pentru copii, platforme gospodăreşti şi parcări.
14. Asigură măsuri pentru protecţia urbanistică a monumentelor şi siturilor istorice, de arhitectură, a rezervărilor arheologice, monumente ale naturii, colaborând cu organele specializate abilitate de lege.
15. Acordă în condiţiile legii, a hotarârilor Consiliului local şi a dispoziţiilor primarului, autorizaţii de utilizare a spaţiilor de publicitate, reclamă şi afisaj din municipiu.
16. Asigură întocmirea unor informări, rapoarte şi diverse documentaţii pe probleme de urbanism şi
Amenajarea teritoriului şi le susţine în faţa celor autorizaţi sa le primeasca.
17. Participă la întocmirea programelor de protecţie a mediului şi a ecosistemelor din Delta Dunării, alături de ARBDD , INCDD , agenţia de protecţie a mediului şi ONG-urile locale sau internaţionale.
18. Organizează primirea, cercetarea în teren a cererilor şi sesizărilor cetăţenilor şi diverşi agenţi economici, conform atribuţiilor, şi le soluţionează operativ, în consens cu legile în vigoare.
19. Fundamentează propunerile de cheltuieli din bugetul local necesare asigurării funcţionalităţii direcţiei şi realizării atribuţiunilor acesteia.
-
Biroul Cadastru, funcţionează în subordinea direcţiei Tehnice şi are în principal urmâtoarele atribuţiuni :
1.Organizează primirea şi verificarea în teren a documentaţiilor tehnice de specialitate.
2. Transmite informaţii către Judecatoria locală şi Cartea Funciară, de parcelare a terenurilor şi ieşire din indiviziune cu statul.
3.Avizează la cerere, documentaţiile întocmite în vederea reconstituirii dreptului de proprietate, conform normelor legale în vigoare.
4.Verifică în teren schiţele de dezmembrare şi cadastrele, după care acordă avizarea necesară pe aceste schiţe.
5.Organizează banca de date cadastrale urbane şi asigură actualizarea datelor ori de câte ori este necesar acest lucru.
6.Colaborează cu unităţile de specialitate în vederea elaborării şi aprobării lucrărilor privind amenajarea teritoriului şi pentru actualizarea acestor lucrări când este necesar acest lucru.
7.Participă cu delegaţi la marcarea pe teren prin borne, a hotarelor administrative ale municipiului.
8.Ţine la zi evidenţele cadastrale cerute de lege, de HCL sau de dispoziţiile conducerii primăriei.
9.Asigură păstrarea în condiţii de securitate a planurilor cadastrale.
10.Asigură asitenţa tehnică de specialitate a comisiei de aplicare a Legii fondului funciar şi figurarea grafică la scară, pe harţile cadastrale a punerii în posesie a terenurilor atribuite conform legii.
11.întocmeşte rapoarte , informări şi diverse dări de seamă pe care le transmite pe destinaţiile cerute de organele sau persoanele abilitate să le primească, soluţionează în mod operativ petiţiile primite.
-
Biroul Mediu, Dezvoltare Regională este subordonat direcţiei Tehnice şi are în principal următoarele atribuţiuni :
1.întocmeşte programe anuale privind reglementarea protecţiei mediului, obiectiv de interes major pentru menţinerea şi ameliorarea calitaţii mediului la nivelul municipiului.
2.Promovează acţiuni în scopul obţinerii unei atitudini corespunzătoare a comunităţii în legatură cu importanţa protecţiei mediului.
3.Supraveghează aplicarea prevederilor din planurile de urbanism şi amenajarea teritoriului , în acord cu planurile de mediu.
4. Supraveghează activităţile desfaşurate în cadrul Primăriei municipiului pentru prevenirea şi eliminarea accidentelor de poluare sau depozitării necontrolate de deşeuri de orice fel.
5.Informează imediat Primarul şi autorităţile competente în cazuri de accidente ecologice sau având legătură cu mediul.
6. Studiază şi propune soluţii de canalizare, de colectare a apelor pluviale, de aprovizionare cu apă potabilă şi pentru spaţii de epurare a apelor uzate ale municipiului.
9. Verifică şi transmite un punct de vedere de specialitate în faza de avizare a proiectelor ce privesc comunitatea .
10.Ţine legatura cu Inspectoratul de protecţia Mediului Tulcea pentru armonizarea deciziilor ce au legatură cu mediul.
11. Încheie acte de contravenţie în cazul faptelor ce lezează factorii de mediu, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi conform competenţelor atribuite.
12. Realizează lucrările necesare promovării documentaţiilor de finanţare externă.
13. Realizează şi urmăreşte desfăşurarea montajelor financiare şi tehnice încheiate cu diferite organisme externe la care Primăria Tulcea este parte.
14. Monitorizează desfăşurarea lucrărilor ce se realizează din surse şi fonduri externe pe baza unor contracte încheiate de Primăria municipiului Tulcea.
15. Colaborează cu serviciile de specialitate din Consiliul judeţean şi Prefectura Tulcea.
16.Participă la întocmirea programelor de protecţie a mediului şi a ecosistemelor din Delta Dunării, alături de ARBDD ,INCDD , agenţia de protecţie a mediului şi ONG-urile locale sau internaţionale.
Direcţia Economică, organism de vitală importanţă, pentru orice profil de activitate face parte din structura organizatorică a aparatului propriu al Consiliului local, fiind subordonată direct Primarului ca autoritate executivă, cuprinde două servicii şi patru birouri, constituite întru-un mecanism complex care acoperă următoarele activităţi:
– Serviciul Buget -finanţe
– Birou Contabilitate
– Serviciul Impozite Taxe
– Birou Impozite Taxe -Persoane Fizice
– Birou Impozite Taxe -Persoane Juridice
– Birou Executari Silite
Structurată astfel, direcţiei Economice îi revin urmatoarele atribuţii, a caror detaliere se regăseşte în cele prevăzute la compartimentele subordonate :
1. Răspunde de respectarea metodologiei legale de elaborare a proiectului bugetului local al municipiului Tulcea, antrenând toate serviciile şi instituţiile publice locale la fundamentarea indicatorilor financiari / proiectul bugetului local astfel întocmit îl prezintă ordonatorului principal de credite;
2. Participă la fundamentarea economico- financiară a unor programe şi proiecte ale municipiului, urmărind corelarea indicatorilor din proiecte cu resursele financiare alocate prin bugetul local ;
3. Urmăreşte şi asigură atragerea la bugetul local a tuturor resurselor de venituri stabilind măsurile necesare şi soluţiile legale pentru buna gestionare şi executare a bugetului local ;
4. Efectuează analize pe baza de studii de eficienţă economică şi propune Consiliului local , virarile de credite cât şi soluţiile legale pentru utilizarea fondului de rezervă bugetară ;
5. Întocmeşte studii de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării unor împrumuturi în vederea realizării unor acţiuni şi lucrări publice , urmărind contractarea , garantarea şi rambursarea acestora la termenele scadente ;
6. Întocmeşte raportul anual de încheiere al contului de execuţie bugetară pe care îl supune spre aprobarea Consiliului local ;
7. Asigură stabilirea , încasarea şi urmarirea impozitelor şi taxelor locale aprobate de către Consiliul local ;
8. Asigură încasarea şi utilizarea taxelor speciale în scopul pentru care au fost instituite ;
9. Asigură actualizarea , evidenţierea şi buna administrare a patrimoniului public şi privat al municipiului ;
10. Propune Consiliului local măsuri pentru eficientizarea activităţii societăţilor din sfera serviciilor municipale aflate sub autoritatea acestuia ;
11. Organizează activităţile de înregistrare contabilă a documentelor economico-financiare şi de gestiune a patrimoniului , cu respectarea normelor metodologice a M.F. şi a Legii contabilităţii în vigoare ;
12.Verifică în permanenţa legalitatea , oportunitatea şi necesitatea angajării unor cheltuieli din bugetul local şi sesizează Consiliul local de îndată ce constată încălcări ale normelor legale în domeniul utilizării fondurilor bugetare ;
13.Întocmeşte documentaţiile economico-financiare pentru verificarea bugetului local conform cu prevederile legale în vigoare şi le prezintă ordonatorului principal de credite ;
14. Asigură măsurile legale pentru exercitarea Controlului Financiar Preventiv şi propune primarului delegări de competenţe şi altor persoane cu respectarea prevederilor legale în vigoare;
15. Asigură întocmirea graficului de circulaţie a documentelor financiar contabile în cadrul primăriei şi urmăreşte respectarea acestuia;
16. Participă cu date economico-financiare la întocmirea raportului anual al Primarului privind starea economică şi socială a municipiului Tulcea;
17. Asigură prezenţa specialistilor din cadrul direcţiei la activitatea comisiilor de specialitate ale Consiliului local, la cererea acestora;
18. Asigură dotarea cu materiale de birotica a direcţiilor şi serviciilor din organigrama primăriei, precum şi implementarea unor programe de evidenţă economică şi financiară pe calculator;
19. Asigură confidenţialitatea datelor pe care le gestionează la nivelul direcţiei economice, care nu sunt destinate publicităţii prin mass-media;
20. Organizează inventarierea patrimoniului public şi privat şi valorificarea acestor inventare cu respectarea normelor contabile în vigoare;
21. Dispune aplicarea unor măsuri de bună administrare şi gospodărire a obiectelor de inventar şi bunurilor gospodăreşti necesare funcţionării în condiţii optime a birourilor, serviciilor şi direcţiilor primăriei;
22. Asigură îndeplinirea măsurilor dispuse de organele de control financiar şi de gestiune abilitate de lege, în termenele fixate de acestea;
-
Biroul Autoritate Tutelară, protecţia Drepturilor Copilului este subordonat direcţiei administraţiei Publice Locale şi are următoarele atribuţiuni :
1.întocmeşte proiecte de dispoziţii şi referate în materie de autoritate tutelară.2.întocmeşte şi ţine evidenţa dosarelor privind acordarea alocaţiilor de stat pentru copii şi a alocaţiilor suplimentare, pentru familiile care au în îngrijire doi sau mai mulţi copii.
3. Efectuează anchete sociale şi redactează proiectul de dispoziţie în vederea schimbării reprezentantului legal pentu alocatia de stat pentru copii.
4.Verifică, actele, efectuează anchetele sociale cu privire la instituirea tutelei şi inventariează bunurile minorilor.
5.întocmeşte lucrările necesare pentru instituirea curatelei pentru minori în cazurile prevăzute de lege.
6.Urmăreşte modul în care se gestionează bunurile şi valorile persoanelor puse sub tutelă şi cere tutorilor să prezinte dări de seamă anuale pentru descărcare de gestiune.
7. Întocmeşte documentele legale privind adopţiile.
8. Depistează şi ţine evidenţa minorilor şi persoanelor majore lipsite de capacitate de exercitare şi întocmeşte dosare pentru internarea acestora în instituţiile de ocrotire, în vederea acordării ocrotiriilor de către stat.
9.Întocmeşte anchete sociale în dosarele aflate pe rol la judecătorii, privind stabilirea domiciliului minorilor la unul din părinţi, stabilirea contribuţiei de întreţinere, etc.
10.Asigură întocmirea documentelor pentru plasament familial şi încredinţarea minorilor pentru creştere şi educare altor familii sau acelora din care provin, în condiţiile legii.
11.întocmeşte anchete sociale pentru minorii abandonaţi sau delicvenţi.
12.întocmeşte dosare pentru plasarea bolnavilor psihici periculoşi, în vederea supravegherii lor în condiţiile dispuse de lege.
13.Acordă tutorelui dreptul de a utiliza fondurile şi bunurile din gestiunea minorului, în cazuri bine justificate.
14.Întocmeşte anchete sociale prin care poate propune ridicarea tutelei, curatelei sau decăderea din drepturile părinteşti, conform cu prevederile legale în vigoare.
15.Sprijină direcţia de protecţie a drepturilor copilului în luarea unor măsuri de protecţie pentru copii aflaţi în dificultate şi întocmirea de anchete sociale în situaţii de:
– încredinţarea copilului unei familii sau unei persoane
– încredinţarea copilului unui serviciu public specializat(centre de plasament)
– încredinţarea copilului unui organism privat specializat
– încredinţarea copilului în vederea adopţiei
16.Ţine evidenţa hotărârilor adoptate de Comisia de protecţie a drepturilor copilului aflat în dificultate şi veghează la respectarea lor întocmai.
17.Colaborează cu centrele de plasament.
18.Organizează în colaborare cu organele locale acţiuni pentru depistarea minorilor abandonaţi,lipsiţi de supraveghere sau predispusi a comite fapte antisociale, luând măsuri corespunzătoare.
19.Rezolvă cererile, reclamaţiile şi sesizările, în termenele legale în domeniul de activitate.
20.întocmeşte anchete sociale la cerere, cu privire la declararea judecătorească a abandonului de copii.
-
Cererile, însoțite de documentele doveditoare, după caz, se depun:
– personal, prin împuternicit sau prin poștă, la Compartimentul Relații cu Publicul (registratura) din cadrul Primăriei municipiului Tulcea, la sediul acesteia din loc.Tulcea, str.Păcii, nr.20, județul Tulcea;
– prin fax : 0240.511.441
– prin intermediul poștei electronice: Web: https://primariatulcea.ro; E-Mail: cabinetprimar@primaria-tulcea.ro– organizează și asigură întocmirea şi ţinerea la zi a registrului agricol pe suport de hârtie şi în format electronic;
– ţine evidenţa primară şi unitară cu date privind: componenta gospodăriei/ exploataţiei agricole fără personalitate juridică; terenurile aflate în proprietate identificate pe parcele; modul de utilizare a suprafeţelor agricole privind suprafaţa arabilă cultivată cu principalele culturi, suprafeţele de teren necultivat, ogoarele, suprafaţa cultivată în sere şi solarii, numărul pomilor răzleţi, suprafaţa plantaţiilor pomicole şi numărul pomilor, viile, pepinierele viticole, suprafeţe efectiv irigate în câmp,schimbarea destinației terenurilor, efectivele de animale pe specii şi categorii, existente la începutul semestrului şi evoluţia efectivelor de animale în cursul anului aflate în proprietatea gospodăriilor sau proprietatea unităţilor cu personalitate juridică, care au activitate pe raza localităţii, utilajele, instalaţiile pentru agricultură, mijloacele de transport cu tracţiune animală şi mecanică;
– la solicitarea scrisă a proprietarilor de terenuri sau a deţinătorilor de animale, efectuează în Registrul agricol al municipiului Tulcea înscrierea primară și a modificărilor ulterioare, datorate vânzărilor– cumpărărilor, moştenirii, donaţiilor, schimbărilor categoriilor de folosinţă ale terenurilor etc., referitoare la terenuri, culturi, animale și echipamente și mașini agricole;
– înregistrează titlurile de proprietate şi le înmânează către proprietarii desemnaţi, ca urmare a reconstituirii dreptului de proprietate în conformitate cu Legea Fondului Funciar;
– înregistrează Contractele de arendare încheiate de persoanele fizice şi juridice care au dat/primit terenuri în arendă, pe suport de hârtie şi în format electronic;
– la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice, întocmeşte şi eliberează Atestatele de producător și Carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol, potrivit evidenţelor pe care le deţin, după o prealabilă verificare în teren;
– întocmeşte şi eliberează, urmare solicitărilor scrise ale petenților, adeverinţe referitoare la înscrisurile existente în Registrul agricol al municipiului Tulcea, pentru a le folosi acestora pentru subvenții, şomaj, ajutor social, handicap, succesiune, burse şcolare, beneficiari de ajutoare băneşti atribuite de stat, eliberări cărţi de identitate, etc.;
– verifică poziţiile din Registrul agricol pentru persoanele defuncte, solicitate de Biroul Stare Civilă, în vederea întocmirii sesizării privind deschiderea procedurii succesorale;
– întocmeşte şi raportează dări de seamă statistice (cu regim special), privind anumite situaţii din Registrul agricol, către Direcţia Judeţeană de Statistică Tulcea, în termenele stabilite de lege;
– asigură, prin ținerea la zi a Registrului agricol al municipiului Tulcea, o sursă administrativă de date pentru sistemul informațional statistic, pentru pregătirea și organizarea recensămintelor, pentru organizarea unui sistem de anchete prin sondaj, pentru actualizarea Registrului statistic al exploatațiilor agricole și alte asemenea.• Între 5 ianuarie şi ultima zi lucrătoare a lunii februarie, pentru datele anuale privind membrii gospodăriei, terenul aflat în proprietate/folosinţă, clădirile şi mijloacele de transport cu tracţiune animală şi mecanică, maşinile, utilajele şi instalaţiile pentru agricultură şi silvicultură, efectivele de animale existente în gospodărie/unitatea cu personalitate juridică la începutul fiecărui an, precum şi modificările intervenite în cursul anului precedent în efectivele de animale pe care le deţin, ca urmare a vânzării-cumpărării, a produşilor obţinuţi, a morţii sau a sacrificării animalelor ori a altor intrări-ieşiri;
• Între 1 şi ultima zi lucrătoare a lunii mai, pentru datele privind categoria de folosinţă a terenului, suprafeţele cultivate, numărul pomilor în anul agricol respectiv;
• Persoanele fizice şi juridice au obligaţia să declare date, pentru a fi înscrise în registrul agricol, şi în afara termenelor specificate anterior, în termen de 30 de zile de la apariţia oricărei modificări.
• Persoanele fizice şi juridice au obligaţia să depună cererea de înregistrare a contractelor de arendare în termen de 15 zile de la data încheierii acestora.• În situaţia pierderii/distrugerii/furtului atestatului de producător, titularul acestuia este obligat să anunţe în termen de 24 de ore unitatea de poliţie cea mai apropiată, precum şi primăria emitentă;
• În situaţia pierderii/distrugerii/furtului carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, titularul/utilizatorul acestuia este obligat să anunţe în termen de 24 de ore unitatea de poliţie cea mai apropiată, precum şi primăria emitentă;
• Carnetele utilizate, conţinând al treilea exemplar al filelor, se restituie la primăriile care au emis carnetul, în termen de 15 zile lucrătoare de la data utilizării ultimei file a acestora.Pentru înscrierea/modificarea datelor în registrul agricol privind componenta gospodăriei/ exploataţiei agricole fără personalitate juridică; terenurile aflate în proprietate identificate pe parcele; modul de utilizare a suprafeţelor agricole privind suprafaţa arabilă cultivată cu principalele culturi, suprafeţele de teren necultivat, ogoarele, suprafaţa cultivată în sere şi solarii, numărul pomilor răzleţi, suprafaţa plantaţiilor pomicole şi numărul pomilor, viile, pepinierele viticole, suprafeţe efectiv irigate în câmp,schimbarea destinației terenurilor, efectivele de animale pe specii şi categorii, existente la începutul semestrului şi evoluţia efectivelor de animale în cursul anului aflate în proprietatea gospodăriilor sau proprietatea unităţilor cu personalitate juridică, care au activitate pe raza localităţii, utilajele, instalaţiile pentru agricultură, mijloacele de transport cu tracţiune animală şi mecanică, se vor depune:
– Declarație sau Cerere-Declarație , după caz;
– actul de identitate și/sau actele de identificare firme, în copie, ale declarantului și , atunci când este cazul, actele de identitate ale membrilor gospodăriei;
– actele de proprietate sau folosință ale terenului și/sau construcției, în copie, care pot fi : contract de vânzare-cumparare, certificat de moștenitor, contract de întreținere, contract de donație, act de partaj, titlu de proprietate, hotărâre judecătoreasca, extras de carte funciară ș.a.a.. Pentru locuințele noi se poate prezenta copie după procesul verbal de recepție a lucrării.
– extras de carte funciară cu schițele anexă, în copie;
– actul de identitate, în copie, al declarantului și , atunci când este cazul, actele de identitate ale membrilor gospodăriei.
Pentru înregistrarea contractelor de arendare/comodat, se vor depune:– Cerere – cererea se va depune în termen de 15 zile de la data încheierii contractelor;
– contractul de arendare, în trei sau mai multe exemplare originale, funcție de numărul persoanelor contractante;
– documentele de proprietate ale bunurilor arendate, în copie, care pot fi : contract de vânzare-cumparare, certificat de moștenitor, contract de întreținere, contract de donație, act de partaj, Titlu de proprietate, Ordin al Prefectului, Hotărâre Judecătoreasca, extras de carte funciară ș.a.a.;
– actele de identitate/ actele de identificare firme ale arendatorilor și ale arendașilor, ale împuterniciților legali ai acestora și procurile notariale de reprezentare, după caz, în copie;
Pentru eliberarea adeverințelor privind înregistrarile din registrul agricol se va depune cerere.Notă:
1) Adeverințele eliberate sunt:
– Adeverințe privind efectivul de animale și familii de albine înscris în Registrul agricol;
– Adeverințe care să ateste suprafața de teren agricol înscrisă în Registrul agricol pentru obținerea subvențiilor agricole acordate de A.P.I.A;
– Adeverințe pentru întocmire dosare subvenții acordate de U.E.;
– Adeverințe pentru comercializarea PFA/ÎI/ÎF în sectoarele piețelor rezervate producătorilor agricoli;
– Adeverințe pentru Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea;
– Adeverințe pentru obținerea burselor școlare;
– Adeverințe pentru obținerea venitului minim garantat;
– Adeverințe pentru subvenții de încălzire;
– Adeverințe pentru obținerea alocației familiale complementare;
– Adeverințe care să ateste proprietatea cetățeanului pentru eliberarea actului de identitate ș.a.a..
2) Model cerere din care sa reiasă că petentul nu deține teren agricol.
3) Model cerere privind celelalte înscrisuri din Registrul agricol.
Pentru eliberarea extraselor din registrul agricol se vor depune:– Cerere ;
– dovadă achitare taxă pentru eliberarea de copii ale actelor existente în arhiva U.A.T mun.Tulcea, conform Hotărârii Consiliului Local Tulcea privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, valabilă la data emiterii extrasului . Pentru eliberarea de copii la care se aplică ștampila “Conform cu originalul” se va achita și taxa specifică acestei operațiuni.
Pentru eliberarea Atestatelor de producător, se vor depune:– Cerere ;
– actul de identitate, în copie;
– avizul consultativ emis de către structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură înregistrate la Primăria municipiului Tulcea;
– dovadă achitare taxă pentru eliberarea atestatului de producător, conform Hotărârii Consiliului Local Tulcea privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, valabilă la data emiterii extrasului .
Pentru eliberarea Carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol se vor depune:– Cerere ;
– actul de identitate al titularului atestatului de producător
– actele de identitate ale soţului/soţiei, rudelor/afinilor până la gradul II care locuiesc şi se gospodăresc împreună, care poate/pot utiliza carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în afara titularului atestatului de producător, dacă este cazul;
– atestatul de producător, copie a paginii valabile pentru anul în curs;
– Documentul de înregistrare emis de către DSVSA, dacă este cazul;
– dovadă achitare taxă pentru eliberarea Carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol.Notă: În cazul în care documentațiile anexate nu vor fi complete sau vor fi necesare documente suplimentare pentru clarificarea situaţiei, la solicitarea reprezentanților instituției, petenții vor prezenta precizările şi documentele necesare clarificării acesteia în regim de urgenţă. În caz de nefurnizare în timp util a informaţiilor şi documentelor solicitate,petiția nu va putea fi soluționată favorabil.
Taxe: conform Hotărârii Consiliului Local Tulcea privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, valabilă la data eliberării documentului solicitat.
– O.G. nr. 28/27 august 2008 privind registrul agricol, cu modificările și completările ulterioare;
– Legea nr. 98/ 08 aprilie 2009 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol;
– H.G. nr. 218/ 25 martie 2015 privind registrul agricol pentru perioada 2015 – 2019;
– Ordin nr. 289/147/7325/2017/437/1136/2018/1588/2017/3/2018 din 17 august 2017 pentru aprobarea Normelor tehnice privind modul de completare a registrului agricol pentru perioada 2015 – 2019;
– Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare;
– Ordin nr. 1846/2408 din 28 noiembrie 2014 privind punerea în aplicare a prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare;
– Ordin nr. 20/208 din 13 ianuarie 2015 privind punerea în aplicare a prevederilor art. 9 alin. (1) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare;
– Legea nr. 36/1991 din 30 aprilie 1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură cu modificările și completările ulterioare;
– O.U.G. nr. 103/2008 privind înfiinţarea organizaţiilor interprofesionale pentru produsele agroalimentare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 29/2009, cu modificările și completările ulterioare;
– Legea nr. 18/ 19 februarie 1991 Republicată, Legea fondului funciar cu modificările și completările ulterioare;– Legea nr. 7/ 13 martie 1996 Republicată – Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare, cu modificările şi completările ulterioare;
– Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, cu modificările și completările ulterioare;
– Legea nr. 227/ 08 septembrie 2015 – privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare;
-
Art. 114. Compartimentul Contencios Administrativ este subordonat Direcţiei Administraţie Publică Locală şi duce la îndeplinire următoarele atribuţii principale:
1. Reprezintă interesele Unităţii Administrativ – Teritoriale Municipiul Tulcea, ale Consiliului Local al Municipiului Tulcea şi ale Primăriei Municipiului Tulcea în cauzele aflate pe rol la instanţele de judecată şi care au fost repartizate Compartimentului Contencios Administrativ;2. Asigură, la cerere, consultanţă juridică direcţiilor şi serviciilor Primăriei; în limitele legii de organizare şi funcţionare a profesiei de consilier juridic, asigură consultanţă cetăţenilor interesaţi în problemele instituţiei;
3. Asigură, în urma sesizării funcţionale, asistenţă juridică şi participarea la negocierea de contracte, convenţii şi orice acte care angajează patrimonial Consiliul Local;
4. Asigură reprezentarea Unităţii Administrativ – Teritoriale Municipiul Tulcea şi a Consiliului Local al Municipiului Tulcea în faţa instanţelor judecătoreşti de orice grad, cele notariale, ale Procuraturii, Poliţiei, organelor arbitrale, etc;
5. Asigură, participarea la desfăşurarea procedurilor privind încercarea de rezolvare pe cale amiabilă a problemelor litigioase şi de contencios cu care a fost sesizat;
6. Tine la zi evidenţa cauzelor aflate pe rolul instanţelor de judecată care au fost repartizate acestui compartiment;
7. In urma sesizărilor funcţionale şi a actelor primare comunicate de servicii, întocmeşte documentaţia şi redactează cererile de chemare în judecată, întâmpinările, cererile reconvenţionale, alte cereri prevăzute de lege pentru exercitarea căilor de atac precum şi orice alte acte ce le consideră necesare şi utile pentru soluţionarea cauzelor cu care este sesizat;
8. Asigură, în urma sesizării funcţionale, întocmirea documentelor legale pentru recuperarea pagubelor produse patrimoniului Primăriei şi Consiliului Local, precum şi pentru recuperarea debitelor de la persoane juridice si fizice, pe cale silită, în colaboarere cu serviciile de resort;
9. Intocmeşte notificări, somaţii, actele pentru luarea măsurilor asiguratorii (sechestrul asigurator sau juridic, ipoteci, etc);
10. Asigură, la cerere, informarea personalului din aparatul propriu de specialitate al Consiliului Local asupra modificărilor, completărilor şi abrogărilor actelor nornative folosite de compartimentele funcţionale în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
11. Fundamentează propunerile de cheltuieli din bugetul local necesare functionalităţii compartimentului şi realizării atribuţiilor acestuia;
12. Participă la activităţi de soluţionare a contestaţiilor şi petiţiilor;
13. Păstrează confidenţialitatea asupra informaţiilor şi documentelor de care ia cunostinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu, potrivit
legislaţiei în vigoare;14. Duce la îndeplinire şi alte atribuţii dispuse de către conducerea direcţiei, de către Primar, Secretarul Unităţii Administrativ – Teritoriale şi Consiliul Local în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
-
Compartimentul Arhivă, evidenţă alegători este subordonat direcţiei administraţiei Publice Locale şi are în principal următoarele atribuţiuni :
1.Verifică evidenţele, inventarierea, selecţionarea, păstrarea şi folosirea
Documentelor din arhivă în condiţiile Legii 16/1996.
2.Verifică şi preia pe bază de proces-verbal şi inventar dosarele constituite la compartimentele primăriei şi le arhivează.
3.întreţine un registru tip intrare – ieşire din arhivă a documentelor.
4.Organizează acţiunea de clasare a corespondenţei şi a celorlalte documente şi preluarea anuală din arhivă Consiliului local, procedând la selecţionarea şi inventarierea prin aplicarea măsurilor corespunzătoare de conservare şi păstrare, asigurându-le împotriva distrugerii, degradării,sustragerii şi comercializării în alte condiţii decât cele legale.
5.Întocmeşte Nomenclatorul actelor şi dosarelor care se formează pe direcţii şi servicii în anul de referinţă, după care va primi spre arhivare documentele respective.
6.Colaborează cu direcţia judeţeană a Arhivelor Statului şi asigură predarea la termen a documentelor din depozitul arhivistic de stat.
7. Asigură respectarea prevederilor Legii 16/1996 referitoare la poziţia de creator şi deţinător de documente.
8.Asigură activitatea de eliberare a copiilor , certificatelor şi extraselor, cu avizul scris al secretarului, la solicitarile cetăţenilor sau instituţiilor, asigurând taxarea conform legislaţiei în vigoare. Nu se eliberează copii după documentele secrete.
9. Răspunde de evidenţa, păstrarea şi conservarea documentelor cu informaţii secrete de stat.
10.Administrează arhiva Primăriei şi organizează selectionarea dosarelor anual în vederea scoaterii din uz sau predării la arhivele centrale, conform cu instrucţiunile Arhivelor Statului.
– În vederea pregătirii şi elaborarii documentelor Consiliului local :11. Primeşte documentele adresate Consiliului local şi comisiilor de specialitate ale acestuia, în vederea punerii spre dezbatere şi aprobare a acestora.
12. Redactează proiectele de hotărâri şi documentaţiile aferente, cu cel putin 2 zile înainte de sedinţele comisiilor permanente, pe care le supune spre avizare secretarului Consiliului local şi verificarea legalităţii acestora.
13. Prezintă comisiilor de specialitate, conform cu profilul fiecareia proiectele de hotărâri şi documentaţiile aferente spre avizare, în vederea adoptării lor de către plenul Consiliului local.
14.Redactează dispoziţiile Primarului privind convocarea Consiliului local în şedinţe ordinare sau extraordinare şi le dă publicităţii prin mijloacele mass-media.
15.Asigură difuzarea documentelor către consilierii locali în vederea discutării acestora în plen, precum şi înregistrarea lucrărilor şi dezbaterilor.
16. Redactează în forma finală proiectele de hotărâri cu amendamentele aduse de plenul Consiliului local, pe care le supune spre aprobarea preşedintelui de şedinţă.
17.Comunică în termen legal, sub semnătura secretarului, autorităţilor şi persoanelor interesate hotărârile luate de Consiliului local, precum şi serviciilor şi direcţiilor de specialitate ale Primăriei pentru aplicare.
18.Restituie compartimentelor de specialitate pentru completare, proiectele de hotărâri şi documentaţiile care nu au fost aprobate de Consiliul local, cu recomandările şi precizările făcute de acesta.
19.Ţine evidenţa hotărârilor Consiliului local şi a dispoziţiilor emise de Primar şi urmăreşte modul de soluţionare a acestora.
20. Răspunde de îndosarierea , păstrarea şi sigilarea documentelor originale care stau la baza emiterii hotărârilor Consiliului local şi dispoziţiilor Primarului. Dosarul conţine şi procesul -verbal, împreună cu stenograma şedinţei Consiliului local.
21.Răspunde de difuzarea în termen legal a dispoziţiilor Primarului , a hotărârilor Consiliului local , către cei interesaţi.
22.Răspunde de întocmirea, evidentă şi transmiterea răspunsurilor la corespondenţă curentă, referitoare la activitatea proprie.
23.Întocmeşte şi fundamentează proiecte de hotărâri ale Consiliului local cât şi proiecte de dispoziţii ale Primarului, asigurând avizarea acestora de către comisiile de specialitate ale Consiliului local, respectiv de către secretarul acestuia.
24.Asigură transmiterea dispoziţiilor în vederea exercitării controlului asupra legalităţii acestora.
25.Pregăteşte, în colaborare cu Oficiul juridic, Contencios Administrativ dispoziţiile Primarului pentru conformarea sau realizarea prevederilor HCL.
-
Compartimentul Asociaţii de Proprietari este subordonat Direcţiei Administraţie
Publică Locală şi are in principal următoarele atribuţiuni:
1. Sprijină şi indrumă asociaţiile de locatari pentru a se reorganiza în asociaţii de proprietari în conformitate cu prevederile legale în vigoare .2. Sprijină activitatea asociaţiilor de proprietari pentru realizarea scopurilor şi sarcinilor ce le revin în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
3. Organizează şi sprijină comitetele de inţiativă pentru convocarea adunării generale în vederea dezbaterii unor probleme ivite în activitatea asociaţiilor, în situaţia în care comitetul executiv şi preşedintele nu-şi indeplinesc obligaţiile legale sau vor organizarea de noi alegeri.
4. Convoacă şedinţele şi seminariile de instruire cu preşedinţii şi administratorii asociaţiilor aflate în evidenţa compartimentului.
5. Indrumă şi sprijină reprezentanţii asociaţiilor de proprietari în problemele organizatorice , relaţiile cu terţii, conflicte cu proprietarii membri ai asociaţiilor.
6. Efectuează control financiar-contabil conform art.55 din H.G.1588/2007 la solicitarea Biroului de investigare a fraudelor din cadrul Poliţiei Municipiului Tulcea precum şi la solicitarea unor grupuri de proprietari din cadrul asociaţiilor şi pe bază de grafic.
7. Sesizează organele în drept, în situaţia descoperirii unor fraude sau lipsuri în gestiune, indrumă comitetul executiv şi sprijină concret pentru a folosi căile legale de recuperare a prejudiciului şi a acţiona în justiţie pe cei vinovaţi.
8. Primeşte şi răspunde la sesizările proprietarilor organizaţi în asociaţii de proprietari.
9. Participă la instruirea persoanelor fizice agreate de comitetele executive ale asociaţiilor pentru funcţia de administrator şi administrator-contabil.
10. Participă la definitivarea atestării persoanelor fizice agreate de comitetele executive ale asociaţiilor pentru funcţia de administrator şi administrator – contabil.
11. Indrumă şi sprijină reprezentanţii asociaţiilor de proprietari în vederea recuperării datoriilor de la rău-platnici, inclusiv prin acţionarea acestora în instanţă.
12. Aplică sancţiunile contravenţionale pentru faptele şi în cazurile prevăzute de lege.
13. Indrumă şi sprijină reprezentanţii asociaţiilor de proprietari în vederea inscrierii in programul privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 18/2009.14. Distribuie materiale informative de interes pentru asociaţiile de proprietari.
15. Păstrează confidenţialitatea asupra tuturor informaţiilor şi documentelor de care ia cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu, potrivit legislaţiei în vigoare.
16. Duce la îndeplinire şi alte atribuţii dispuse de către Primar şi Consiliul Local.
-
Primăria Municipiului Tulcea eliberează autorizații de transport și copii conforme pentru executarea transportului public de persoane în regim de închiriere cu autoturisme cu conducător auto, în baza H.C.L. nr. 177/29.10.2015
DOCUMENTELE NECESARE PENTRU ELIBERAREA AUTORIZATIILOR DE TRANSPORT PERSOANE ÎN REGIM DE ÎNCHIRIERE CU AUTOTURISME CU CONDUCĂTOR AUTO a) cererea transportatorului pentru eliberarea autorizaţiei de transport;
b) copie a certificatul de înregistrare la registrul comerţului ca transportator, persoană juridică;
c) copie de pe certificatul de competenţă profesională manager de transport angajat al transportatorului persoană juridică;
d) acte doveditoare a absolvirii de către managerul de transport a studiilor liceale, cu sau fără diplomă de bacalaureat;
e) cazierul judiciar al managerului de transport;
f) avizul medical și avizul psihologic care atestă că managerul de transport este apt pentru a ocupa o funcţie care concură la siguranţa circulaţiei.
g) cazierul fiscal al transportatorului (se obţine Administraţia Finanţelor Publice a Mun. Tulcea de pe str. Babadag, nr.163 bis);
h) declaraţie pe propria răspundere privind perioadele în care transportatorul a mai executat servicii de transport în regim de închiriere cu menţionarea intervalelor când a avut interdicţii şi motivul acestora;
i) declaraţie pe propria răspundere a transportatorului că poate asigura spaţiile necesare pentru parcarea tuturor autovehiculelor cu care va desfăşura transportul în regim de închiriere, spaţii deţinute în proprietate sau prin contract de închiriere;
j) declaraţie pe propria răspundere a transportatorului că acesta deţine sau are capacitatea financiară de a deţine un număr de autovehicule, pe tipuri, în proprietate sau în temeiul contractelor de leasing, pe care le va utiliza în realizarea serviciului de transport.
*Documentele vor fi prezentate în original şi în copie.
DOCUMENTELE NECESARE PENTRU ELIBERAREA COPIILOR CONFORME PENTRU AUTOTURISMELE UTILIZATE ÎN TRANSPORTUL DE PERSOANE ÎN REGIM DE ÎNCHIRIERE a) cerere de eliberare a copiei conforme;
b) dovada deţinerii autoturismului (contract de vânzare-cumpărare, factură fiscală, contract de leasing);
c) copie de pe certificatul de înmatriculare a autovehiculului deţinut în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing;
d) copie de pe cartea de identitate a autovehiculului;
e) copie de pe asigurarea pasagerilor şi bagajelor acestora pentru riscuri, valabilă pentru autovehiculele utilizate;
f) certificat fiscal eliberat de Serviciul Impozite şi Taxe, str. I.L.Caragiale, nr. 2.
*Documentele vor fi prezentate în original şi în copie.
ACTE NECESARE PENTRU PRELUNGIREA VALABILITĂŢII COPIILOR CONFORME PENTRU AUTOTURISMELE UTILIZATE ÎN TRANSPORTUL DE PERSOANE ÎN REGIM DE ÎNCHIRIERE a) cerere;
b) copia conformă;
c) copie a certificatul de înregistrare la registrul comerţului ca transportator, persoană juridică;
d) dovada deţinerii autoturismului deţinut în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing;
e) copie de pe cartea de identitate a autoturismului;
f) copie de pe certificatul de înmatriculare;
g) copie de pe asigurarea pasagerilor şi bagajelor acestora pentru riscuri, valabilă pentru autoturismul utilizat;
j) dovada înregistrării integrale în evidenţele contabile venitul brut realizat din transportul în regim de închiriere, în conformitate cu contractele încheiate între transportator și client, realizate pentru autoturismele pentru a căror copii conforme solicită prelungirea.
*Documentele vor fi prezentate în original şi în copie.
CONDIŢII PENTRU PRELUNGIREA COPIEI CONFORME
O copie conformă deţinută pentru un autovehicul se va prelungi, la cerere, pentru 5 ani, cu menţinerea obligatorie a aceluiaşi număr de ordine, numai dacă la data cererii sunt îndeplinite, după caz, cumulativ următoarele condiţii:
a) autoturismul pentru care s-a solicitat prelungirea copiei conforme nu depăşeşte vechimea de 10 ani de la data fabricaţiei şi este deţinut în proprietate sau în baza unui contract de leasing;
b) sunt respectate prevederile prevăzute de legislaţia în vigoare dacă se înlocuieşte autovehiculul ca urmare a prelungirii copiei conforme;
c) transportatorului respectiv nu i s-a retras autorizaţia de transport sau nu i s-a suspendat copia conformă respectivă în ultimii 5 ani;
d) contractul de atribuire în gestiune a serviciului de transport în regim de închiriere este în termen de valabilitate şi transportatorul a respectat prevederile caietului de sarcini privind atribuirea;
e) transportatorul autorizat a înregistrat integral în evidenţele contabile venitul brut realizat din transportul în regim de închiriere, în conformitate cu contractele încheiate între transportator și client, realizate pentru autoturismele pentru a căror copii conforme solicită prelungirea.
DOCUMENTELE NECESARE PENTRU VIZAREA AUTORIZATIILOR DE TRANSPORT PERSOANE ÎN REGIM DE ÎNCHIRIERE CU AUTOTURISME CU CONDUCĂTOR AUTO a) cererea transportatorului pentru eliberarea autorizaţiei de transport;
b) copie a certificatul de înregistrare la registrul comerţului ca transportator, persoană juridică.
c) copie de pe certificatul de competenţă profesională manager de transport angajat al transportatorului persoană juridică;
d) acte doveditoare a absolvirii de către managerul de transport a studiilor liceale, cu sau fără diplomă de bacalaureat;
e) cazierul judiciar al managerului de transport;
f) avizul medical și avizul psihologic care atestă că managerul de transport este apt pentru a ocupa o funcţie care concură la siguranţa circulaţiei.
g) cazierul fiscal al transportatorului (se obţine Administraţia Finanţelor Publice a Mun. Tulcea de pe str. Babadag, nr.163 bis);
h) declaraţie pe propria răspundere privind perioadele în care transportatorul a mai executat servicii de transport în regim de închiriere cu menţionarea intervalelor când a avut interdicţii şi motivul acestora;
i) declaraţie pe propria răspundere a transportatorului că poate asigura spaţiile necesare pentru parcarea tuturor autovehiculelor cu care va desfăşura transportul în regim de închiriere, spaţii deţinute în proprietate sau prin contract de închiriere;
j) declaraţie pe propria răspundere a transportatorului că acesta deţine sau are capacitatea financiară de a deţine un număr de autovehicule, pe tipuri, în proprietate sau în temeiul contractelor de leasing, pe care le va utiliza în realizarea serviciului de transport.
*Documentele vor fi prezentate în original şi în copie.
DOCUMENTE NECESARE PENTRU ÎNLOCUIREA AUTOTURISMULUI UTILIZAT ÎN EXECUTAREA SERVICIULUI DE TRANSPORT PERSOANE ÎN REGIM DE ÎNCHIRIERE CU AUTOTURISME CU CONDUCĂTOR AUTO a) cerere;
b) copia conformă;
c) dovada deţinerii autoturismului deţinut în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing;
d) cartea de identitate a autoturismului;
e) certificatul de înmatriculare;
f) asigurarea pasagerilor şi bagajelor acestora pentru riscuri, valabilă pentru autoturismul utilizat.
*Documentele vor fi prezentate în original şi în copie.
DOCUMENTELE NECESARE PENTRU ELIBERAREA AUTORIZATIILOR DE TRANSPORT a) cererea transportatorului pentru eliberarea autorizaţiei de transport;
b) copie de pe certificatul de înregistrare la registrul comerţului ca transportator, respectiv persoană fizică autorizată, întreprindere familială/individuală sau persoană juridică, după caz;
c) copie de pe certificatul de competenţă profesională al managerului de transport pentru transportatorul persoană juridică sau asociaţie familială,
d) acte doveditoare a absolvirii de către managerul de transport a studiilor liceale, cu sau fără diplomă de bacalaureat;
e) copie de pe atestatul profesional al taximetristului care este transportator persoană fizică autorizată;
f) cazierul judiciar al managerului de transport;
g) avizul medical și avizul psihologic care atestă că managerul de transport este apt pentru a ocupa o funcţie care concură la siguranţa circulaţiei. În cazul transportatorului autorizat, persoană fizică, avizul medico-psihologic valabil este cel emis pentru conducătorul auto, care va fi şi manager de transport;
h) cazierul fiscal al transportatorului (se obţine Administraţia Finanţelor Publice a Mun. Tulcea de pe str. Babadag, nr.163 bis);
i) declaraţie pe propria răspundere a transportatorului că poate asigura spaţiile necesare pentru parcarea tuturor autovehiculelor cu care va desfăşura transportul în regim de taxi, spaţii deţinute în proprietate sau prin contract de închiriere (se anexează, în copie, contractele respective);
j) declaraţie pe propria răspundere privind perioadele în care transportatorul a mai executat servicii de transport în regim de taxi cu menţionarea intervalelor când a avut interdicţii şi motivul acestora;
k) declaraţie pe propria răspundere a transportatorului că acesta deţine sau are capacitatea financiară de a deţine un număr de autovehicule, pe tipuri, în proprietate sau în temeiul contractelor de leasing, pe care le va utiliza în realizarea serviciului de transport.
DOCUMENTELE NECESARE PENTRU ELIBERAREA AUTORIZATIILOR DE TAXI a) cerere de eliberare a autorizaţiei taxi;
b) dovada deţinerii autoturismului (contract de vânzare-cumpărare, factură fiscală, contract de leasing);
c) copie de pe certificatul de înmatriculare a autovehiculului deţinut în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing (însoţit de acordul firmei de leasing necesar pentru desfăşurarea activităţii de trasport în regim de taxi);
d) copie de pe cartea de identitate a autovehiculului care este utilizat ca taxi;
e) copie de pe certificatul de agreare a autovehiculului respectiv, utilizat pentru transportul în regim de taxi, cu viza de valabilitate, emis de Registrul Auto Român;
f) contractul de deservire pentru toate taxiurile utilizate încheiat cu un dispecer taxi autorizat;
g) copie de pe asigurarea pasagerilor şi bagajelor acestora pentru riscuri, valabilă pentru autovehiculele utilizate;
h) certificat fiscal eliberat de Serviciul Impozite şi Taxe, str. I.L.Caragiale, nr. 2.
*Documentele vor fi prezentate în original şi în copie.
DOCUMENTELE NECESARE PENTRU OBTINEREA/PRELUNGIREA AUTORIZATIEI DE DISPECERAT TAXI a) cererea persoanei juridice pentru eliberarea autorizaţiei de dispecerat;
b) copie de pe certificatul de înmatriculare emis de registrul comerţului;
c) dovada îndeplinirii condiţiei de onorabilitate, respectiv:
1. cazierul judiciar al persoanei desemnate;
2. avizul medico-psihologic al persoanei desemnate;
3. cazierul fiscal al societăţii comerciale care deţine dispeceratul taxi;
d) declaraţie pe propria răspundere a persoanei desemnate să administreze, conform căreia dispeceratul deţine baza tehnică necesară, staţia de emisie-recepţie, frecvenţa radio protejată, personalul autorizat şi spaţiile necesare – modelul declaraţiei tip se obţine de la Compartimentul Transport Local;
e) copie de pe certificatul de operator radiotelefonist al angajaţilor dispeceratului taxi, eliberat de autoritatea în domeniul comunicaţiilor;
f) copie de pe licenţa de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, eliberată de autoritatea în domeniu;
g) certificat fiscal eliberat de Serviciul Impozite şi Taxe.
*Documentele vor fi prezentate în original şi în copie.
DOCUMENTE NECESARE PENTRU ÎNLOCUIREA AUTOTURISMULUI UTILIZAT ÎN EXECUTAREA SERVICIULUI DE TRANSPORT ÎN REGIM DE TAXI a) cerere;
b) autorizaţia taxi;
c) copie de pe certificatul de înregistrare la registrul comerţului ca transportator, respectiv persoană fizică autorizată, întreprindere familială/individuală autorizată sau persoană juridică, după caz;
d) dovada deţinerii autoturismului deţinut în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing;
e) copie de pe cartea de identitate a autoturismului;
f) copie de pe certificatul de înmatriculare;
g) copie de pe certificatul de agreare valabil eliberat de R.A.R.;
h) contractul de deservire pentru taxiul utilizat încheiat cu un dispecerat taxi autorizat;
i) copie de pe asigurarea pasagerilor şi bagajelor acestora pentru riscuri, valabilă pentru autoturismul utilizat.
*Documentele vor fi prezentate în original şi în copie.
ACTE NECESARE PENTRU PRELUNGIREA VALABILITĂŢII AUTORIZAŢIEI TAXI a) cerere;
b) autorizaţia taxi;
c) copie de pe certificatul de înregistrare la registrul comerţului ca transportator, respectiv persoană fizică autorizată, întreprindere familială/individuală sau persoană juridică, după caz;
d) dovada deţinerii autoturismului deţinut în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing;
e) copie de pe cartea de identitate a autoturismului;
f) copie de pe certificatul de înmatriculare;
g) copie de pe certificatul de agreare valabil eliberat de R.A.R.;
h) contractul de deservire pentru taxiul utilizat încheiat cu un dispecerat taxi autorizat;
i) copie de pe asigurarea pasagerilor şi bagajelor acestora pentru riscuri, valabilă pentru autoturismul utilizat;
j) raportul memoriei fiscale pe ultimile trei luni.
*Documentele vor fi prezentate în original şi în copie.
CONDIŢII PENTRU PRELUNGIREA AUTORIZAŢIEI TAXI O autorizaţie taxi deţinută pentru un autovehicul se va prelungi, la cerere, pentru 5 ani, cu menţinerea obligatorie a aceluiaşi număr de ordine, numai dacă la data cererii sunt îndeplinite, după caz, cumulativ următoarele condiţii:
a) autoturismul pentru care s-a solicitat prelungirea autorizaţiei taxi nu depăşeşte vechimea de 10 ani de la data fabricaţiei şi este deţinut în proprietate sau în baza unui contract de leasing;
b) sunt respectate prevederile prevăzute de legislaţia în vigoare dacă se înlocuieşte autovehiculul taxi ca urmare a prelungirii autorizaţiei taxi;
c) transportatorului respectiv nu i s-a retras autorizaţia de transport sau nu i s-a suspendat autorizaţia taxi respectivă în ultimii 5 ani;
d) contractul de atribuire în gestiune a serviciului de transport în regim de taxi este în termen de valabilitate şi transportatorul a respectat prevederile caietului de sarcini privind atribuirea;
e) transportatorul autorizat a înregistrat integral în evidenţele contabile venitul brut realizat, după caz, din transportul în regim de taxi, în conformitate cu datele furnizate din memoria fiscală a aparatelor de taxat din dotarea taxiurilor pentru care solicită prelungirea autorizaţiilor taxi.
DOCUMENTELE NECESARE PENTRU VIZAREA AUTORIZATIEI DE TRANSPORT a) cererea transportatorului pentru eliberarea autorizaţiei de transport;
b) copie de pe certificatul de înregistrare la registrul comerţului ca transportator, respectiv persoană fizică autorizată, întreprindere familială/individuală sau persoană juridică, după caz;
c) copie de pe certificatul de competenţă profesională al managerului de transport pentru transportatorul persoană juridică sau asociaţie familială;
d) acte doveditoare a absolvirii de către managerul de transport a studiilor liceale, cu sau fără diplomă de bacalaureat;
e) copie de pe atestatul profesional al taximetristului care este transportator persoană fizică autorizată;
f) cazierul judiciar al managerului de transport;
g) avizul medical și avizul psihologic care atestă că managerul de transport este apt pentru a ocupa o funcţie care concură la siguranţa circulaţiei. În cazul transportatorului autorizat, persoană fizică, avizul medico-psihologic valabil este cel emis pentru conducătorul auto, care va fi şi persoana desemnată;
h) cazierul fiscal al transportatorului (se obţine Administraţia Finanţelor Publice a Mun. Tulcea de pe str. Babadag, nr.163 bis);
i) declaraţie pe propria răspundere a transportatorului că poate asigura spaţiile necesare pentru parcarea tuturor autovehiculelor cu care va desfăşura transportul în regim de taxi, spaţii deţinute în proprietate sau prin contract de închiriere (se anexează, în copie, contractele respective);
j) declaraţie pe propria răspundere privind perioadele în care transportatorul a mai executat servicii de transport în regim de taxi cu menţionarea intervalelor când a avut interdicţii şi motivul acestora;
*Solicitantul are obligația să prezinte documentele mai sus menționate și în original, în scopul verificării acestora.
ACTE NECESARE PENTRU ELIBERAREA CAZIERELOR DE CONDUITĂ PROFESIONALĂ ALE TAXIMETRIȘTILOR Transportatorul autorizat/dispeceratul taxi are obligaţia să solicite la angajarea fiecărui taximetrist/dispecer dovada că acesta este inclus în baza de date a autorităţii de autorizare a Primăriei Municipiului Tulcea. Pentru aceasta, transportatorul autorizat solicită în scris autorităţii de autorizare cazierul de conduită profesională, care se anexează obligatoriu la dosarul de angajare.
Documentele necesare penru eliberarea cazierului de conduită profesională al taximetristului sunt următoarele:
a) cerere
b) copie după actul de identitate al taximetristului;
c) copie după atestatul profesional valabil al taximetristului;
d) declaraţie pe proprie răspundere a taximetristului din care să rezulte că acesta nu a comis abateri de la conduita profesională sau dacă a avut, care sunt acestea.
ACTE NECESARE PENTRU OBŢINEREA LICENŢEI DE TRASEU PENTRU EXECUTAREA SERVICIULUI DE TRANSPORT PUBLIC LOCAL PRIN CURSE REGULATE SPECIALE PE RAZA MUNICIPIULUI TULCEA În vederea obţinerii unei licenţe de traseu pentru un serviciu de transport public local prin curse regulate speciale, operatorul de transport rutier va depune la registratura Primăriei Municipiului Tulcea un dosar care va cuprinde:
a) cererea;
b) lista autovehiculelor cu care se efectuează traseul şi capacitatea de transport a acestora;
c) licenţa de transport;
d) copiile conforme ale licenţei de transport, într-un număr egal cu cel al vehiculelor prezentate în listă;
e) cartea de identitate a autovehiculului;
f) graficul de circulaţie propus, care trebuie să fie în concordanţă cu programul de începere/încheiere a activităţilor, respectiv cu programul de intrare/ieşire din schimb, vizat de beneficiarul transportului sau de cel care a solicitat transportul; graficul de circulaţie va cuprinde sensurile în care se transportă persoanele pentru începerea activităţilor/intrarea în schimb, respectiv transportul acestora la încheierea activităţilor/ieşirea din schimb;
g) contractul/contractele încheiat/încheiate cu beneficiarul/beneficiarii transportului, din care să rezulte programul de începere/încheiere a activităţilor, respectiv programul de intrare/ieşire din schimb;
h) tabelul cu persoanele transportate, anexă la contractul de transport, vizat de beneficiar.
Precizări:*b) Lista de vehicule cu care se efectuează traseul trebuie să cuprindă:
– marca, tipul şi categoria vehicului,
– numărul de înmatriculare şi capacitatea vehiculului,
– semnătura transportatorului.
*f) Graficul de circulaţie trebuie să cuprindă:
– staţiile şi distanţele dintre acestea,
– orele de plecare, respectiv de sosire,
– zilele în care se efectuează transportul,
– semnătura transportatorului,
– viza beneficiarului transportului.
ACTE NECESARE PENTRU ÎNREGISTRAREA VEHICULELOR CARE NU SE SUPUN ÎNMATRICULĂRII a) actul de proprietate al vehiculului, în original şi în copie;
b) actul de identitate al solicitantului (persoană fizică) sau certificatul de înregistrare la Registrul Comerţului (persoană juridică), în original şi în copie;
c) dovada omologării vehicului prin eliberarea C.I.V. şi certificatul de autenticitate de către R.A.R., (efectuarea inspecţiei tehnice);
d) certificat fiscal care să ateste achitarea oblgatiilor de plata datorate pentru bunul întrăinat către organul fiscal;
e) dovada de plată a taxei de înregistrare stabilită în funcţie de tonaj, astfel:– 36 de lei pentru vehiculele cu masa autorizată până la 750 kg;
– 48 de lei pentru vehiculele cu masa autorizată cuprinsă între 750 – 3500 kg;
– 80 de lei pentru vehiculele cu masa autorizată mai mare de 3500 kg.Valoarea taxei se va actualiza anual în funcţie de rata inflaţiei.
f) dovada de plată a contravalorii certificatului de înregistrare în valoare de 48 de lei, care se va actualiza anual în funcţie de rata inflaţiei;
g) dovada de plata a contravalorii plăcuţelor cu numere de înregistrare, în valoare de 68 lei.
*Documentele vor fi prezentate în original şi în copie.
-
Direcţia Administraţie Publică Locală este subordonată Secretarului municipiului Tulcea şi are în principal următoarele atribuţii:
1. întocmeşte lucrările necesare convocării Consiliului Local, pregătirii şi desfăşurării şedinţelor acestuia şi face convocarea consilierilor şi invitaţilor la şedinţele în plen şi pe comisii de specialitate;
2. asigură pregătirea dosarelor de şedinţă şi multiplicarea materialelor pentru consilierii locali;
3. asigură transmiterea hotărârilor Consiliului Local în termen legal către Instituţia Prefectului – Judeţul Tulcea, în vederea exercitării controlului asupra legalităţii acestora;
4. asigură evidenţa şi transmiterea catre Instituţia Prefectului – Judeţul Tulcea şi către persoanele interesate a dispoziţiilor emise de Primarul municipiului Tulcea;
5. urmăreşte modul de ducere la îndeplinire a hotărârilor Consiliului Local şi îl înştiinţează pe Primar în vederea întocmirii informării trimestriale a Consiliului Local, conform prevederilor Legii nr. 215/ 2001- Legea administraţiei publice locale;
6. ţine evidenţa prezenţei consilierilor locali la şedinţele în plen şi pe comisii;
7. întocmeşte procesul verbal al şedintelor de consiliu;
8. organizează activitatea de răspuns în termen legal la interpelările adresate în şedinţele Consiliului Local;
9. realizează procedura specială pentru votarea secretă procurând, păstrând şi folosind în acest sens, materialele necesare;
10. verifică dacă a fost îndeplinită procedura de semnare a proceselor verbale ale Consiliului Local, de către persoanele abilitate, respectiv, preşedintele de şedinţă, secretar şi cel puţin 3 consilieri locali;
11. asigură informarea cetăţenilor asupra ordinii de zi a şedinţei Consiliului Local, conform prevederilor Legii nr. 215/ 2001;
12. pregăteşte lucrările necesare pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare;
13. coordonează redactarea diverselor proiecte de hotărâri şi dispoziţii ale primarului pe care le supune spre aprobare, după caz, Consiliului Local sau primarului şi le transmite apoi celor vizaţi să le ducă la îndeplinire;
14. coordonează activitatea de preluare a materialelor de la iniţiatorii proiectelor de hotărâri şi asigură transmiterea pentru dezbatere către comisiile de specialitate ale Consiliului Local;
15. asigură elaborarea şi redactarea proiectului de Regulament de funcţionare a Consiliului Local, îl supune spre aprobare acestuia şi iniţiază măsuri de reactualizare, ori de câte ori este necesar;
16. coordonează activităţile de primire, înregistrare şi repartizare a corespondenţei primite de Primărie;
17. asigură gestionarea şi utilizarea parafelor şi ştampilelor cu care operează Primăria;
18. coordonează întocmirea Nomenclatorului de documente din cadrul primăriei şi iniţiază reactualizarea acestuia, ori de câte ori este nevoie, urmărind simplificarea şi raţionalizarea documentelor din cadrul direcţiilor şi serviciilor funcţionale;
19. administrează arhiva Primăriei, în conformitate cu normele legale în vigoare;
20. asigură exercitarea activităţii de autoritate tutelară, în consens cu prevederile legale în vigoare;
21. coordonează activitatea de înscriere în Registrul agricol al municipiului a terenurilor, gospodăriilor populaţiei şi a animalelor din aceste gospodării şi eliberează diverse înscrisuri în legătură cu problemele de natură agricolă;
22. desfăşoară activităţi în sprijinul Comisiei Locale de Fond Funciar, în conformitate cu legile în vigoare din acest domeniu;
23. asigură rezolvarea cererilor, sesizărilor şi reclamaţiilor cetăţenilor, ce revin în sarcina acestei direcţii;
24. coordonează acţiunile de recensământ al populaţiei, precum şi în diverse sectoare ale activităţilor sociale şi agricole la nivelul municipiului;
25. întocmeşte diverse rapoarte şi informări pe linia activităţilor desfăşurate de direcţie;
26. asigură organizarea, funcţionarea şi monitorizarea serviciilor de transport public local de persoane, a serviciilor de transport public de mărfuri, precum şi a altor servicii de transport public local care se pot executa pe raza administrativ-teritorială a municipiului Tulcea;
27. îndrumă şi sprijină asociaţiile de proprietari pentru îndeplinirea obligaţiilor ce le revin în conformitate cu prevederile legale în vigoare.În vederea desfăşurării alegerilor locale şi generale directorul executiv al Direcţiei Administraţie Publică Locală coordonează activităţile specifice, având în acest sens următoarele atribuţii:
1. întocmeşte şi reactualizează listele electorale permanente;
2. răspunde de corectitudinea înscrierilor din listele electorale permanente;
3. ţine evidenţa cetăţenilor cu drept de vot care îşi fac mutaţia definitivă în municipiu, completând la zi listele electorale şi colaborând cu Inspectoratele de Poliţie din ţară;
4. preia de la Biroul Stare Civilă situaţia deceselor la zi şi răspunde de radierea lor din listele electorale;
5. preia de la Judecătoriile din ţară comunicările de condamnare şi ţine evidenţa lor făcând operaţiunile în listele permenente;
6. preia de la instituţiile abilitate comunicările cu persoanle fără drept de vot;
7. ţine evidenţa şi colaborează cu Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor pentru cetăţenii cu viză de flotant din municipiu;
8. asigură toate materialele necesare pentru desfăşurarea în conformitate cu legea a referendumurilor şi a alegerilor;
9. elaborează planul de cheltuieli pentru desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor;
10. efectueză toate operaţiunile tehnico- administrative legate de desfăşurarea alegerilor;
11. coordonează şi organizează lucrările pentru buna desfăşurare a alegerilor şi referendumurilor, în perioadele stabilite de lege sau prin hotărârile Consiliului Local;
12. propune arondarea raţională a străzilor la secţiile de votare;
13. întreţine şi actualizează permanent nomenclatura străzilor;
14. propune numărul de secţii de votare, conform legii precum şi delimitarea acestora;
15. asigură păstrarea arhivei, conform normelor legale în vigoare;
16. păstrează confidenţialitatea asupra informaţiilor şi documentelor de care ia cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu, potrivit legislaţiei în vigoare;
17. duce la îndeplinire şi alte atribuţii dispuse de Consiliul Local, de Primar sau de către Secretar, în domeniile de activitate coordonate de direcţie.
ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA SERVICIULUI PUBLIC COMUNITAR LOCAL DE EVIDENŢĂ A PERSOANELOR
Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor al Municipiului Tulcea este organizat în subordinea Consiliului Local al Municipiului Tulcea, în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 84/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 372/2002.
Scopul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor este acela de a exercita competenţele ce îi sunt date prin lege, pentru punerea în aplicare a prevederilor actelor normative care reglementează activitatea de evidenţă a persoanelor şi de stare civilă.
În vederea îndeplinirii atribuţiilor, Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor din Municipiul Tulcea este constituit, potrivit prevederilor din Ordonanţa Guvernului nr. 84/2001, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 63/2010 şi din Legea nr. 13/2011.
Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor îşi desfăşoară activitatea conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1375 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români şi a Hotărârii de Guvern nr. 64 din 26 ianuarie 2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă.
Activitatea Serviciului Public Comunitar Local se desfăşoară în interesul persoanei şi al comunităţii în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii.
Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor este condus de un Şef serviciu numit sau eliberat din funcţie prin hotărâre a Consiliului Local Tulcea, în condiţiile Legii 188/1999, cu avizul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.
Şeful serviciului are obligaţia de a lua măsuri pentru îmbunătăţirea activităţilor ce intră în sfera sa de competenţă.
Semestrial, şeful serviciului, verifică funcţionarii publici din subordine pe linia cunoaşterii atribuţiunilor, a temelor din programul anual de pregătire profesională precum şi a legislaţiei în domeniu.
Pentru îndeplinirea prerogativelor cu care este învestit, Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor cooperează cu celelalte structuri ale Consiliului Local Tulcea, ale Ministerului Administraţiei şi Internelor şi dezvoltă relaţii de colaborare, control, ajutor şi îndrumare cu autorităţile publice, societăţi, agenţi economici, precum şi cu persoane fizice, pe probleme de interes comun, potrivit prevederilor actelor normative în vigoare.
Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor are atribuţii pe linie de:
a) evidenţă a persoanelor şi eliberarea actelor de identitate;
b) informatică;
c) stare civilă;
d) analiză, sinteză, secretariat, arhivă şi relaţii publice.
Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor execută atribuţiile ce-i sunt conferite de lege pentru soluţionarea cererilor cetăţenilor care au domiciliul sau reşedinţa pe raza de competenţă.
În vederea atingerii obiectivelor stabilite, activitatea Serviciului are la bază relaţii de autoritate(ierarhice şi funcţionale, de cooperare, de coordonare şi de control) potrivit atribuţiilor stabilite pentru fiecare structură componentă în parte.
Relaţiile de autoritate ierarhice se stabilesc între conducerea Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor şi structurile subordonate acesteia, în scopul organizării, menţinerii şi perfecţionării stării de funcţionalitate a serviciului. Acelaşi tip de relaţii se stabilesc între şefii birourilor şi personalul subordonat acestora.
Structura organizatorică şi personalul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor al Municipiului Tulcea sunt stabilite conform organigramei aprobate prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Tulcea, avizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.
Structura organizatorică a Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, este:
– Birou Evidenţă Informatizată a Persoanei, care este alcătuit din următoarele structuri:
– Compartiment Evidenţă Persoane;
– Compartiment Prelucrare Date;
– Compartiment Ghişeu ;
– Compartiment Staţie Mobilă.
– Compartiment Arhivă;
– Birou Stare Civilă;
Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, primeşte şi soluţionează cererile cetăţenilor pe probleme specifice de evidenţă a persoanelor din Municipiul Tulcea cât şi din comunele repartizate prin hotărârea Consiliului Judeţean Tulcea, la care nu s-au constituit încă servicii publice comunitare locale. Comunele pe care le deserveşte sunt: Beştepe, Ceatalchioi, Chilia-Veche, Frecăţei, Izvoarele, Mihail Kogălniceanu, Mahmudia, Maliuc, Murighiol, Nalbant, Nufăru, Pardina, Sfântu Gheorghe, Somova, Valea Nucarilor şi Valea Teilor.
La nivelul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, activitatea de control şi coordonare se realizează direct ori prin intermediul şefilor celor 2 birouri. De asemenea, în activitatea de control, pe domenii specifice de activitate, conducerea serviciului poate angrena şi alt personal specializat din cadrul structurilor proprii.
Extras din R.O.F. aprobat prin H.C.L. nr.113/2012
Biroul Sport, Cultură şi Relaţii Externe este subordonat viceprimarului II şi are următoarele atribuţii:
1. Coordonează, elaborează şi promovează programe de interes economic, social, cultural şi sportiv, colaborând în acest scop cu organizaţiile şi instituţiile din municipiu;
2. Întocmeşte calendarul manifestărilor culturale, artistice, ştiinţifice, religioase şi sportive ce se desfăşoară în municipiu aducându-şi contribuţia la buna desfăşurare a acestora;
3. Colaborează cu ONG-urile în vederea derulării unor programe sociale, de interes local, cu respectarea normelor impuse de Consiliul Local şi de primar;
4. Organizează diverse conferinţe, simpozioane şi întâlniri de lucru interne şi internaţionale, cu scopul de a face cunoscute proiectele lansate de Consiliul Local şi primar în domeniul social şi economic ;
5. Asigură logistica desfăşurării unor evenimente culturale, sociale, artistice sau sportive promovate de municipalitate, în vederea stabilirii de relaţii ştiinţifice cu instituţiile de profil din ţară şi din străinătate, în primul rând cu cele provenind din oraşele înfrăţite şi cu cele aflate în relaţii de parteneriat ;
6. Verifică şi avizeză documentaţia necesară decontării contravalorii serviciilor asigurate de prestator, precum şi înaintarea acesteia compartimentului financiar; 7. Colaborează cu alte compartimente în vederea organizării şi bunei desfăşurări a manifestărilor ştiinţifice, culturale, artistice şi omagiale organizate de către consiliul local şi Primărie;
8. Pregăteşte documentaţiile proiectelor de colaborare cu alte unităţi administrativ teritoriale, din ţară sau din străinătate ;
9. Mediatizează din timp evenimentele ce urmează a fi organizate de către instituţie: – anunţul va cuprinde informaţii privind tema evenimentului, data şi locul desfăşurării acestuia;
10. Transmite conducerii instituţiei invitaţiile primite de la organismele de stat, oficii diplomatice, organizaţii politice sau culturale, pentru a lua parte la diferite manifestări interne şi internaţionale;
11. Invită delegaţii şi persoane pe cheltuiala părţii române, cu aprobările necesare, şi asigură condiţiile pentru buna desfăşurare a unor schimburi de experienţă sau documentare, în cadrul unor acorduri;
12. Asigură primirea şi însoţirea delegaţiilor străine şi facilitează, la cerere, împreună cu Serviciul Buget, Contabilitate şi Biroul Administrativ, transportul, cazarea şi alte servicii necesare;
13. Traduce corespondenţa primită, documente, publicaţii şi asigură activitatea de translator pentru contactele oficiale;
14. Sprijină acţiunile de înfrăţire şi stabileşte relaţii directe între municipiile şi oraşele din ţară şi străinătate ;
15. Elaborează documentaţia necesară pentru vizitele în străinătate ;
16. Asigură evidenţa corespondenţei cu oraşele înfrăţite precum şi cu alte organisme şi organizaţii internaţionale ;
17. Asigură accesul liber, democratic şi transparenţa acţiunilor organizate de Consiliul Local şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Tulcea, precum şi accesul cetăţenilor la informatiile publice;
18. Sprijină constituirea grupurilor de lucru între ONG-uri şi Administraţia Publică Locală pentru elaborarea unor programe de dezvoltare în domeniul învăţământului, sănătăţii, culturii, mediului finanţate de la bugetul local în baza legii 350/2005, legea privind finanţările nerambursabile acordate de la bugetul local pentru activităţi nonprofit de interes local;
19. Acordă finantări nerambursabile, în baza legii 350/2005, cultelor religioase recunoscute de lege care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Tulcea;
20. Asigură funcţia de coordonare şi monitorizare a proiectelor derulate în parteneriat cu ONG-urile locale sau externe;
21. Asigură legătura dintre Consiliul Local, primar şi organizaţiile cu caracter social din municipiul Tulcea, pentru realizarea obiectivelor înscrise de ONG-uri în planul de comunicare şi parteneriat al municipiului.
22. Propune conducerii instituţiei suspendarea spectacolelor, reprezentaţiilor şi a altor manifestări publice, care contravin normelor de drept ori atentează la bunele moravuri şi la ordinea publicã;
23. Prin Biroul Dunării, colaborează cu instituţii de profil din ţară şi străinatate în vederea dezvoltării turismului intern / internaţional, în care scop :
– elaborează strategii privind promovarea ecomoniei, turismului, culturii, sportului şi învăţământului;
– organizează întâlniri periodice cu agenţii economici din industrie, turism, cu instituţiile de sport, cultură, artă, invăţământ precum şi cu agenţii sistemului bancar;
– organizează întâlniri cu potenţialii investitori străini;
– acţionează pentru dezvoltarea shimbului de date, informaţii, publicaţii cu asociaţii şi organisme similare de profil din ţară şi străinătate;
– elaborează site-ul Biroului Dunării care va cuprinde activităţile economice, turistice şi manifestările cultural-artistice care se desfăşoară în municipiul Tulcea şi Delta Dunării;
– întocmeşte broşuri care să cuprindă evidenţa tuturor agenţilor economici din ţară şi străinătate cu care Biroul Dunării trebuie să colaboreze în elaborarea strategiilor de promovare;
– acţionează permanent pentru cunoaşterea zonelor şi traseelor turistice specifice municipiului Tulcea şi a Deltei Dunării;
– acţionează permanent pentru elaborarea de pliante, broşuri, filme documentare;
– promovează întâlniri ale tineretului şi a oamenilor de ştiinţă în scopul susţinerii parteneriatului şi cooperării internaţionale în domeniul ştiinţei, artei, culturii, economiei şi turismului;
– iniţiază şi organizează festivaluri, târguri şi expoziţii, încercând să dezvolte contactele existente în relaţii tradiţionale şi să coopereze cu oraşele şi regiunile de-a lungul Dunării, ca o contribuţie concretă pentru organizarea viitorului oraşelor şi regiunilor Europei.
24. Întocmeşte devizul de cheltuieli necesar pentru fiecare manifestare/acţiune care urmează a fi desfăşurată şi o prezintă primarului spre aprobare /avizare;
25. Organizează vizitele ce privesc domeniul activităţilor ştiintifice, culturale, artistice, sportive şi de agrement şi însoţeşte delegaţiile care se deplasează în oraşele înfraţite şi partenere;
26. Păstrează confidenţialitatea asupra informaţiilor şi documentelor de care ia cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de seruiciu, potrivit legislaţiei în vigoare.
27. Exercită şi alte atribuţii stabilite prin lege sau prin alte acte normative, prin hotărâri ale Consiliului Local sau dispoziţii ale primarului, ori primite de la şefii ierarhici.
Serviciul Urbanism, Amenajarea Teritoriului funcţionează în structura organizatorică a direcţiei Tehnice.
În principal atribuţiile acestui serviciu sunt următoarele :
1.Organizează primirea şi verificarea documentaţiilor tehnice în teren, depuse de solicitanţi pentru obţinerea de autorizaţii de construcţii şi certificate de urbanism, după care decide asupra cererilor formulate.
2. Urmareşte aplicarea întocmai şi raspunde de respectarea legalităţii la eliberarea certificatelor de urbanism si autorizaţiilor de construire.
3.Asigură evidenţa clară a certificatelor de urbanism, a autorizaţiilor de construire emise.
4.Asigură verificarea şi inventarierea anuală sau ori de câte ori este necesar a construcţiilor cu caracter provizoriu şi permanent pe raza municipiului.
5.Realizează, împreună cu celelalte compartimente de specialitate, activităţi de depistare a terenurilor libere din municipiu.Verifică regimul juridic al acestora şi face propuneri pentru realizarea de obiective de utilitate publică, cu caracter social, construcţii de locuinţe sau obiective civile pentru satisfacerea cerinţelor publice.
6. Asigură întocmirea referatelor de specialitate pentru a fi prezentate la Comisia de avizare tehnică, conform legilor în vigoare.
7. Emite certificate de urbanism necesare circulaţiei imobilelor şi terenurilor.
8.Avizează documentaţiile întocmite în vederea reconstituirii dreptului de proprietate, conform HG 834/1991.
9. Organizează banca de date urbanistice a municipiului şi urmăreşte reactualizarea continuă a datelor.
10.Avizează modul de realizare a investiţiilor în concordanţă cu planurile de urbanism şi amenajarea teritoriului aprobate de Consiliul local.
11.Participă şi coordonează acţiunea de mobilare urbană a spaţiilor verzi, de înfiinţare de terenuri de sport, de joacă pentru copii şi platforme gospodăreşti.
12.Asigură măsuri de protecţie urbanistică a clădirilor şi monumentelor istorice, a rezervaţiilor arheologice şi a monumentelor naturii, colaborând în acest scop cu oragnismele specializate, abilitate prin lege.
14.Colaborează cu unităţile specializate la elaborarea lucrărilor de amenajare a teritoriului ,precum şi la actualizarea acestora.
15. Asigură asistenţa tehnica la activităţile de concesionare a terenurilor din proprietatea municipiului, schimburi de terenuri între persoane fizice şi Consiliul local, ieşiri din indiviziune cu statul şi altele.
16.Urmăreşte ca beneficiarii de autorizaţii de construcţii şi certificate de urbanism să achite taxele legale pentru eliberarea acestor documente.
17. Asigură asistenţa de specialitate la lucrările comisiilor de specialitate ale Consiliului Local.
18.Asigură recepţionarea lucrărilor de urbanism şi amenajarea teritoriului executate de institutele de proiectare la care au fost comandate de primărie.
19. Asigură recepţionarea lucrărilor de urbanism şi amenajarea teritoriului executate de institutele de proiectare la care au fost comandate de primărie.
20. Asigură soluţionarea operativă a cererilor şi sesizărilor cetăţenilor şi diverşilor agenţi economici, conform cu legislaţia în vigoare.
21.Poartă răspunderea pentru respectarea legalităţii în actele şi avizurile acordate în domeniul autorizaţii în construcţii, urbanism şi amenajarea teritoriului muncipiului Tulcea.
22.Întocmeşte documentaţia necesară pentru autorizaţiile de desfiinţare în cazul depistării construcţiilor nelegale.
23.Verifică şi controlează modul de aplicare al hotărârilor Consiliului local şi dispoziţiilor Primarului în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului, luând măsuri de intrare în legalitate.
24.Asigură sectorizarea municipiului şi repartizarea acestor sectoare pe inspectorii cu atribuţiuni de control asupra respectării normelor de disciplină în construcţii.
25.Constată şi încheie procese-verbale de contravenţie pentru nerespectarea normelor legale la regimul de construcţii şi utilizare a spaţiilor conform cu destinaţiile din autorizaţiile de construcţie şi a certificatelor de urbanism.
26.Asigură evidenţa clară a sancţiunilor aplicate la constatarea abaterilor de la disciplină în construcţii impuse de legislaţia în vigoare.
27.întocmeşte note de constatare în urma verificării în teren a cazurilor sesizate şi propune măsuri de intrare în legalitate conform legii nr. 50 /1991, republicată.
28.Întocmeşte un program trimestrial de control asupra respectării normelor de disciplină în construcţii, astfel că cel putin o dată pe trimestru să fie verificată fiecare stradă şi să se impună măsuri de intrare în legalitate.
29.Urmăreşte respectarea legalităţii privind activitatea de afişaj şi reclamă.
30.Urmăreşte modul de respectare a legalităţii în cazul organizărilor de şantier de bază sau provizorii şi dispune de măsuri pentru intrarea în legalitate.
31. Participă cu delegaţi la lucrările comisiei care analizează stadiul lucrărilor de construcţie cu surse de risc în exploatare şi face propuneri pentru punerea în siguranţă a fondului construit existent.
32.întocmeşte diverse dări de seama statistice, rapoarte şi informări diverse şi le transmite la cei autorizaţi să le primească.
Art. 122 Poliţia Locală a municipiului Tulcea este organizează ca direcţie în cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Tulcea, cu denumirea de Direcţia de Poliţie Locală a Municipiului Tulcea, înfiinţată în temeiul art.1, alin.(1) şi art. 3 alin (1) din Legea nr. 155/ 2010- Legea poliţiei locale, republicată.
Art. 123 (1) Scopul Direcţiei de Poliţie Locală este exercitarea atribuţiilor privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor.
(2) Direcţia de Poliţie Locală a Municipiului Tulcea exercită atribuţiile în următoarele domenii:
a) ordinea şi liniştea publică, precum şi paza bunurilor;
b) circulaţia pe drumurile publice;
c) disciplina în construcţii şi afişajul stradal;
d) protecţia mediului;
e) activitatea comercială;
f) evidenţa persoanelor;
g) protecţia civilă;
h) alte domenii stabilite prin lege.
Art. 124 (1) În vederea îndeplinirii atribuţiilor, Directia de Poliţie Locală este constituită potrivit prevederilor art. 3 alin.(1) din Legea nr. 155/ 2010 prin reorganizarea Direcţiei Poliţie Comunitară, fără personalitate juridică.
(2) Direcţia de Poliţie Locală a Municipiului Tulcea are în componenţă un serviciu şi trei birouri, iar în cadrul acestora douăsprezece compartimente, având ca principale competenţe: ordine publică, pază bunuri, circulaţia pe drumurile publice, disciplina în construcţii şi afişajul stradal, protecţia mediului, controlul activităţii comercială, şi atribuţii pe linia evidenţei persoanelor.
Art. 125 În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, Direcţia de Poliţie Locală cooperează cu structurile locale ale Poliţiei Române, ale Jandarmeriei Române, ale Poliţiei de Frontieră, ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cu alte instituţii ale administraţiei centrale şi locale, şi colaborează cu orgnaizaţiile neguvernamentale, precum şi cu persoanele fizice şi juridice în condiţiile legii.
Art. 126 Personalul Direcţiei de Poliţie Locală a Municipiului Tulcea este compus din:
a) funcţionari publici care ocupă funcţii publice specifice de poliţist local;
b) funcţionari publici care ocupă funcţii publice generale;
c) personal contractual.
Art. 127 (1) Poliţistul local este învestit cu exerciţiul autorităţii publice, pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor şi a îndatoririlor de serviciu, în limitele competenţelor stabilite prin lege, şi beneficiază de dispoziţiile legii penale cu privire la persoanele care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.
(2) În timpul serviciului, poliţiştii locali şi personalul contractual din Direcţia de Poliţie Locală cu atribuţii în domeniul pazei bunurilor şi a obiectivelor de interes local poartă uniformă şi exercită atribuţiile prevăzute în fişa postului, potrivit prevederilor Legii nr. 155/ 2010.
Art. 128 Personalul Direcţiei de Poliţie Locală îşi desfaşoară activitatea profesională în interesul comunităţii locale, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, pazei şi protecţiei obiectivelor de interes public, local şi privat de pe raza Municipiului Tulcea, acţionează în sprijinul institutiilor statului şi execută orice alte activităti date în competenţă, exclusiv pe baza şi în executarea legii, cu respectarea principiilor legalităţii, încrederii, previzibilităţii, proximităţii şi proporţionalităţii, deschiderii şi transparenţei, eficienţei şi eficacităţii, răspunderii şi responsabilităţii, imparţialităţii şi nediscriminării.
Art. 129 (1) Personalul Direcţiei de Poliţie Locală este obligat să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, Constituţia şi legile ţării, jurământul de credinţă, angajamentul de serviciu, prevederile normelor interne şi să îndeplinească dispoziţiile legale ale superiorilor ierarhici.
(2) Persoanlul Direcţiei de Poliţie Locală răspunde, în condiţiile legii, pentru modul în care îşi execută atribuţiile de serviciu.
Art. 130 Funcţionarii publici de conducere din cadrul Direcţiei de Poliţie Locală răspund pentru legalitatea dispoziţiilor date personalului din subordinea lor şi sunt obligaţi să verifice dacă acestea au fost întelese corect şi să controleze modul de îndeplinire a acestora.
Art. 131 (1) Calitatea de funcţionar public din cadrul Direcţiei de Poliţie Locală se dobândeşte şi se pierde în condiţiile prevăzute de Legea nr. 188/ 1999 privind Statutul functionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Raporturile de serviciu ale poliţiştilor locali şi ale funcţionarilor publici care ocupă funcţii publice generale se stabilesc, se modifică, se suspendă şi încetează în condiţiile stabilite potrivit prevederilor Legii nr. 155/ 2010 şi ale Legii nr. 188/1999, republicate, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Poate ocupa o funcţie publică persoana care îndeplineşte condiţiile generale prevăzute în art. 54 din Legea nr. 188/ 1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi condiţiile specifice prevăzute de Legea nr. 188/ 1999 şi Legea nr. 155/ 2010.
(4) Funcţiile publice vacante din cadrul Direcţiei de Poliţie Locală se ocupă prin:
a) promovare;
b) transfer;
c) redistribuire;
d) recrutare;
e) alte modalităţi prevăzute expres de Legea nr. 188/ 1999.
(5) Componenţa comisiei de concurs şi programarea probelor se stabilesc prin dispoziţie a Primarului Municipiului Tulcea, cu respectarea prevederilor legale.
(6) Concursul va cuprinde patru etape, astfel:
a) selecţia dosarelor de înscriere;
b) probă eliminatorie, pentru testarea aptitudinilor fizice, a cunoştinţelor de operare pe calculator, testare psihologică sau alte aptitudini necesare pentru îndeplinirea unor condiţii specifice;
c) lucrare scrisă/ teste-grilă, pentru verificarea cunoştinţelor necesare îndeplinirii atribuţiilor funcţiei sau postului;
d) interviu.
(7) Raporturile de muncă ale personalului contractual din cadrul Direcţiei de Poliţie Locală se stabilesc, se modifică, se suspendă şi încetează în condiţiile prevăzute de legislaţia muncii, iar cele ale personalului contractual cu atribuţii în domeniul pazei bunurilor şi a obiectivelor de interes local şi cu respectarea condiţiilor prevăzute de Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(8) Ocuparea posturilor de către personalul contractual se face conform prevederilor legale aplicabile personalului contractual, prin susţinerea:
a) unei probe eliminatorii, pentru testarea aptitudinilor fizice, a cunoştinţelor de operare pe calculator, sau alte aptitudini necesare îndeplinirii unor condiţii specifice.
b) unei lucrări scrise pentru verificarea cunoştinţelor necesare;
c) unui interviu, în raport cu cerinţele stabilite prin fişa postului.
Art. 132 Functia publică de execuţie de poliţist local este structurată pe grade profesionale, astfel:
a) superior, ca nivel maxim;
b) principal;
c) asistent;
d) debutant.
Art. 133 (1) – Funcţionarii publici, poliţişti locali, din Direcţia de Poliţie Locală pot fi numiţi debutanţi sau definitivi, în condiţiile legii.
(2) La terminarea perioadei de stagiu, activitatea funcţionarilor publici debutanţi din Direcţia de Poliţie Locală se evaluează în conformitate cu procedura de evaluare a activităţii functionarilor publici debutanţi.
(3) La sfârşitul fiecărui an calendaristic, sau în situaţii speciale, poliţiştilor locali li se întocmesc rapoarte de evaluare în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi criteriile specifice stabilite de Comisia Locală de Ordine Publică şi aprobate de Consiliul Local al Municipiului Tulcea.
13.1. ORGANIZAREA DIRECŢIEI DE POLIŢIE LOCALĂ
Art. 134 Structura organizatorică şi efectivele Direcţiei de Poliţie Locală sunt stabilite conform organigramei şi statului de funcţii aprobate prin hotărâre a Consiliului Local.
Art. 135 (1) – Direcţia de Poliţie Locală execută atribuţiile stabilite de lege.
(2) Pentru atingerea obiectivelor, activitatea Direcţiei de Poliţie Locală are la bază relaţii de autoritate (ierarhice, funcţionale), de cooperare, de coordonare şi de control, potrivit atribuţiilor stabilite pentru fiecare structură componentă în parte.
(3) În cadrul Direcţiei de Poliţie Locală este organizat serviciul de zi compus din: ofiţer la continuitatea conducerii (numai în situaţii deosebite), ofiţer de serviciu, dispecer de serviciu şi 1-2 echipaje de serviciu. Aceste efective sunt asigurate de către personalul cu funcţii de conducere-pentru ofiţerul cu continuitatea conducerii şi de către alţi funcţionari, bine instruiţi, pentru celelalte servicii.
(4) Directorul executiv al Direcţiei de Poliţie Locală în colaborare cu Direcţia Economică din cadrul Primăriei Municipiului Tulcea, în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1332/ 2010 , propune necesarul de mijloace de înzestrare şi consumul de materiale pentru Direcţia de Poliţie Locală şi le prezintă spre avizare Comisiei locale de ordine şi siguranţă publică.
Art. 136 Relaţiile de autoritate ierarhice se stabilesc între conducerea Directiei de Poliţie Locală şi structurile subordonate acesteia în scopul menţinerii, păstrării şi perfecţionării stării de funcţionalitate a acesteia. Acelaşi tip de relatii se stabileşte între şefi şi personalul subordonat acestora.
Art. 137 În cadrul compartimentelor unde nu sunt prevazute funcţii de conducere, se stabilesc relaţii de autoritate funcţionale între personalul cu funcţia cea mai mare şi restul personalului acestor structuri, în vederea îndrumării şi îmbunatăţirii în mod unitar, în conformitate cu scopurile şi obiectivele propuse, a activităţii acestora şi a echilibrării sarcinilor, armonizării eforturilor necesare şi asigurarii unităţii de acţiune în îndeplinirea obiectivelor.
Art. 138 La nivelul Municipiului Tulcea, Direcţia de Poliţie Locală are în componenţă:
a) Serviciul Ordine publică, pază a bunuri, dispecerat şi circulaţie, care are în componenţă:
– Compartiment Ordine şi linişte publică;
– Compartiment Pază bunuri;
– Birou Dispecerat, bază de date, evidenţă persoane şi protecţie civilă, constituit din:
– Compartiment Bază de date;
– Compartiment Dispecerat;
– Compartiment Verificare şi control evidenţă persoane;
– Compartiment Protecţie civilă;
– Birou Circulaţie pe drumurile publice;
b) Compartiment Organizare, instruire şi elaborare proceduri;
c) Compartiment Evidenţă sancţiuni, măsuri complementare şi muncă în folosul comunităţii;
d) Birou control urban, care are în componenţă:
– Compartiment Disciplină în construcţii şi afişaj stradal;
– Compartiment Activităţi comerciale;
– Compartiment Protecţia mediului;
e) Compartiment Relaţii cu publicul şi arhivă.
13.2. CONDUCEREA DIRECŢIEI DE POLIŢIE LOCALĂ
Art. 139 Conducerea operativă a Direcţiei de Poliţie Locală este asigurată de şeful poliţiei locale, functionar public, încadrat în funcţia de director executiv, sprijinit în activitatea sa de un director executiv adjunct , numiţi în conformitate cu prevederile Legii nr. 188/ 1999 şi Legii nr. 155/ 2010.
Art. 140 (1) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin Directorul executiv al poliţiei locale emite decizii cu caracter obligatoriu pentru întregul personal din subordine.
(2) Directorul executiv al poliţiei locale organizează serviciul de zi în cadrul Direcţiei de Poliţie Locală, cu personal propriu, ţinând cont de situaţia operativă din raza de responsabilitate.
Art. 141 (1) Directorul executiv al poliţiei locale răspunde în faţa Primarului Municipiului Tulcea de întreaga activitate pe care o desfăşoară potrivit fişei postului.
(2) Funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Directiei de Poliţie Locală răspund de întreaga activitate pe care o desfăşoară în faţa directorului executiv.
Art. 142 Funcţionarii publici de conducere din cadrul Directiei de Poliţie Locală răspund pentru legalitatea dispoziţiilor date personalului din subordine şi sunt obligati să verifice dacă acestea au fost înţelese corect şi să controleze modul de îndeplinire a acestora.
Art. 143 La numirea în funcţia publică, funcţionarii publici nou încadraţi în Direcţia de Poliţie Locală a Municipiului Tulcea depun jurământul de credinţă prevăzut de Legea nr. 188/ 1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările ulterioare.
Art. 144 (1) Funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Direcţiei de Poliţie Locală au dreptul la uniforma de serviciu şi echipament de protecţie specific locului şi condiţiilor de desfăşurare a serviciului, care se acordă gratuit din fondurile primăriei.
(2) Articolele din care se compune uniforma şi durata maximă de uzură sunt prevăzute în Anexele Hotărârii Guvernului nr. 1332/ 2010 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a poliţiei locale.
(3) Descrierea uniformei de serviciu, a legitimaţiei de serviciu şi a semnelor distinctive de ierarhizare ale personalului Direcţiei de Poliţie Locală sunt prevăzute în anexele aceluiaşi act normativ.
(4) Uniforma şi însemnele distinctive se poartă numai în timpul executării serviciului.
(5) La încetarea raporturilor de serviciu sau de muncă, personalul Directiei de Poliţie Locală are obligaţia de a preda, de îndată, uniforma, însemnele, echipamentul de protecţie şi documentele de legitimare.
R.O.F al Politiei Locale este parte integranta din R.O.F Primarie