SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII (16-22 septembrie)

Timp de o săptămână, în perioada 16-22 septembrie, fie că mergem la școală sau la locul de muncă, experimentăm deplasarea pe jos, cu autobuzul sau cu bicicleta.

Din program:
19.09 (marți): „Mobilitate Verde pentru Tulcea – viziunea tinerilor” – dezbatere cu tinerii tulceni pe teme urbanistice și de mobilitate urbană, Satul Pescăresc
21.09 (joi): Marșul Mobilității (cu biciclete, trotinete sau pe jos) -plecare din Piața Civică
22.09 (vineri): Ziua fără mașini (strada Unirii)

Foarte mulți dintre noi agreează ideea că Tulcea este un oraș ce poate fi parcurs, în cele mai multe cazuri, pe jos.

Există și alternativa transportului public, însă, trebuie să recunoaștem, condițiile oferite în prezent de transportul public local sunt departe de a fi optime. O mare parte a parcului auto a fost distrus într-un incendiu, acum câțiva ani, iar programul de refacere și modernizare a acestuia este în curs. Din fericire, 30 de autobuze electrice vor întregi parcul STP, acestea fiind în curs de livrare de la producător.

Mobilitatea urbană verde nu înseamnă, însă, doar mijloace de transport în comun. Înseamnă și infrastructură rutieră dedicată exclusiv transportului în comun sau bicicletelor, prin restrângerea spațiului alocat pentru transportul cu mașinile personale. Prin programele de reabilitare a infrastructurii rutiere, acolo unde lățimea străzilor o permite, vor fi realizate și astfel de benzi dedicate.

Dincolo de dotări și infrastructură, în cazul orașelor care au făcut progrese în acest sens, și care pot fi considerate exemple de bună practică, cea mai importantă componentă a fost schimbarea mentalității și a comportamentului locuitorilor legat de mobilitatea urbană. Renunțarea la utilizarea mașinii personale este cel mai important și greu pas de făcut. Săptămâna Mobilității vine în sprijinul acestui demers, iar programul propus îi vizează, în principal, pe cei mai tineri locuitori ai municipiului.