Proiect local RESTORIVER: Zaghen

Restoriver_banner_lanscape

RESTORIVER pentru Zaghen

Zaghen, în calitate de zonă ce a beneficiat de reconstrucţie ecologică, a fost desemnată să reprezinte una din cele 6 arii pilot din cadrul proiectului RESTORIVER. Având la bază aplicarea Măsurilor de Retenție Naturală a Apei (NWRM), aceste arii pilot au rolul de a testa abordările reziliente cu potențial demonstrativ maxim. Au fost preferate arii din zone urbane/periurbane – acestea fiind expuse la o concentrație mai mare de utilizatori și poluatori, demonstrând, totodată, efectele pozitive ale abordărilor bazate pe ecosisteme asupra cetățenilor.

Concret, în cadrul proiectului RESTORIVER, în zona Zaghen au fost propuse intervenţii asupra suprafeţelor de stuf şi papură pentru crearea de ochiuri deschise de apă. Acțiunile de gestionare pe scară mică a stufului și crearea unor suprafețe mai mari de apă deschisă vor ajuta zona Zaghen să își mențină calitățile ecologice și să îi fie sporită atractivitatea atât ca habitat umed, cât și ca obiectiv turistic. În ansamblul proiectului, aceste intervenții se vor combina cu elemente „soft”: sondaje, planuri de acţiune, interacţiuni cu publicul şi cu factorii politici.

Cele șase zone-pilot implicate în proiectul RESTORIVER sunt localizate astfel: un braț lateral al Dunării (lângă Bratislava, în Slovacia), lunca Dunării la Érd (lângă Budapesta, în Ungaria), Maksimirac (lângă Zagreb, în Croația), zona Dondo, braț lateral al Dunării (lângă Sombor, în Serbia), parcul Prista (lângă Ruse, în Bulgaria), Zaghen (lângă Tulcea, în România).

Descriere

Lacul Zaghen și zona umedă din jurul său acoperă 296 hectare de teren din lunca inundabilă a Dunării, fiind parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Aici se află un mozaic de zone umede, cu ape deschise și mici insule de stuf, starea ecosistemului fiind ca a oricărei zonei umede din Delta Dunării, cu toate speciile de pești, păsări și plante specifice celei mai mari rezervații naturale de la noi din țară.

2005

Starea actuală a Zaghenului este datorată alimentării cu apă din Dunăre printr-un mic canal cu stații de pompare aflate la 3 kilometri distanță. Izvoarele subterane și un surplus provenit din apa pluvială din oraș completează aportul de apă, deoarece nu există o conexiune naturală cu Dunărea.

Istoric

În anii 70 ai secolului trecut lacul, aflat în imediata vecinătate a municipiului Tulcea, a fost secat și zona a fost drenată pentru a fi transformată în teren arabil. Încercarea a eșuat din cauza izvoarelor subterane și a apei pluviale provenite din oraș. Odată cu trecerea timpului, terenul abandonat s-a transformat într-o groapă de gunoi, presărată cu construcții ilegale.

În perioada 2007-2016, printr-un amplu proiect de renaturare, zona Zaghen a devenit o mică arie naturală înconjurată de poldere agricole (tot parte din fostă luncă inundabilă a Dunării). Proiectul de reconstrucţie ecologică cu o suprafață de 296 ha, din care 200 ha renaturate, a urmărit în principal refacerea echilibrului natural al zonei, refacerea funcţiilor ecologice esenţiale, protecţia unor specii şi habitate, conservarea biodiversităţii. Proiectul s-a concretizat prin lucrările demarate în anul 2016, ce au vizat refacerea regimului hidrologic prin lucrări hidrotehnice şi reconstrucţia unor habitate favorabile reinstalării unor specii caracteristice, în special păsări şi peşti. A urmat o perioadă de 5 ani de monitorizare a zonei sub supravegherea ARBDD. În prezent, Zaghen se află în proprietatea Municipiului Tulcea și este administrat de ARBDD.

Importanță

Zaghen este o replică în miniatură a vastei Rezervații Biosfera Delta Dunării, are un mare potential pentru a deveni una din atracțiile turistice ale Tulcei, precum și o zonă verde importantă pentru oamenii orașului, un loc în care natura este la ea acasă. Implicarea cetățenilor în gestionarea și conservarea zonei este foarte importantă, fie și numai din punct de vedere educativ.

De asemenea, prezența lângă Zaghen a Satului Pescăresc Tradițional, muzeu dedicat caselor tipice din Delta Dunării, oferă turiștilor șansa de a descoperi căile de conviețuire cu natura sălbatică, de a avea o imagine de ansamblu asupra celui mai tânăr pământ la țării.

Zaghen nu este o zonă umedă izolată, ci face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării, care este vecină cu Rezervația Biosferei Delta Dunării din zona Ucrainei și Rezervația Biosferei Prutul de Jos din Moldova. De aceea, beneficiile oferite de această arie protejate trilaterală pot deveni o sursă de inspirație dincolo de granițe.

Polderul Zaghen este și o zonă tampon care reține în sol cantități importante de apă (în apropiere, la mare adâncime se află una din sursele de apă potabilă pentru oraș). Având în vedere evoluția viitoare a climei (deja foarte uscată în întreaga zonă a Dobrogei), Zaghen va contribui în continuare la retenția naturală apei.

parteneri-1